EU-kommissionen vill slopa lagparagraf som skyddar bestånd från utfiske.
Bild: Michael Probst/AP
Dagens ETC
Nästa års kvoter för strömmingsfiske i Östersjön sattes skyhögt över vetenskapliga rekommendationer och bröt dessutom mot EU:s fiskelagar. Nu föreslår EU-kommissionen att en viktig paragraf till skydd mot överfiske skrotas. Istället för att följa lagen vill kommissionen nu ändra den.
– Det är snudd på maffiametoder, säger riksdagsledamoten Rebecka Le Moine (MP).
Läget för Östersjöns sill, eller strömming som arten heter norr om Kalmarsund, är kritiskt. Tidigare i år föreslog EU-kommissionen att allt riktat strömmingsfiske i så gott som hela Östersjön (undantaget Rigabukten) skulle stoppas nästa år. Kommissionen hänvisade till artikel 4.6, en paragraf som ska fungera som en säkerhetsspärr och skydda fiskbestånden från kollaps. Paragrafen innehåller den så kallade femprocentsregeln.
Den säger att fiskekvoterna ska fastställas på ett sådant sätt att det finns mindre än fem procents sannolikhet att mängden lekmogen fisk inom ett bestånd faller under en kritisk gräns som kallas biomassagränsen. Om det sker är hela beståndets framtid i fara.
Paragrafen är en del av EU:s tvingande lagstiftning för förvaltningen av Östersjön.
Oväntat förslag
Det hjälpte inte när EU:s fiskeministrar i höstas beslutade om fiskekvoter för strömming i Östersjön. Ministerrådet valde att ignorera femprocentsregeln, den vetenskapliga bedömningen och kommissionens förslag och beslutade om fiskekvoter på 10 000-tals ton både i centrala Östersjön, Bottenhavet och Bottniska viken. Beslutet kallades på flera håll för en ”katastrof”.
Nu riskerar läget för strömmingen att förvärras ytterligare. I förra veckan lade kommissionen oväntat fram förslaget att femprocentsregeln ska skrotas helt.
– Det skulle vara ett förödande beslut för Östersjön. Kommissionen har varit utsatt för extremt hårda påtryckningar från industrifisket som vill fortsätta tråla för fiskmjölsproduktion, säger riksdagsledamoten Rebecka Le Moine (MP).
Enligt henne har förslaget tagits fram ”helt utanför den vanliga beredningsprocessen” och det saknar både konsekvensanalys och det vanliga dialogförfarandet.
– Det är snudd på maffiametoder, säger hon.
Ökar risken för kollaps
Även Charles Berkow, omvärldsanalytiker på Östersjöcentrum vid Stockholms universitet, är mycket negativ till förslaget.
– Om regeln skrotas ökar risken för beståndskollaps av den typ som redan skett för den västliga sillen och den västliga torsken, säger han.
Det är uppenbart att man har gett efter för påtryckningar.
Kommissionen hävdar nu att femprocentsregeln inte är förenlig med vissa andra regler i den fleråriga förvaltningsplanen , och att regeln i vissa fall kan få allvarliga ”samhällsekonomiska konsekvenser”.
– Kommissionens påståenden håller inte sakmässigt. Det är uppenbart att man har gett efter för påtryckningar, från medlemsstaterna och fiskeindustrin säger Charles Berkow.
Måste godkännas av parlamentet
Fiskeminister Peter Kullgren (KD) svarar inte på frågan från Dagens ETC om vad han anser om kommissionens förslag. Hans pressekreterare skriver i mejl att förslaget ”nu analyseras i regeringskansliet”.
En fingervisning kan vara Peter Kullgrens kommentar efter att ministerrådets beslut om nästa års fiskekvoter presenterats i höstas. Han sa då till SVT att de lagstridiga kvoterna låg ”nära den svenska intentionen och ingången i förhandlingarna”.
Både ministerrådet och EU-parlamentet måste godkänna förslaget om det ska gå igenom.
– Min bedömning är att det kommer att möta motstånd i parlamentet. Att kommissionen gör en sådan kovändning i mandatperiodens slut har förvånat parlamentet, säger Karin Karlsbro, EU-parlamentariker för Liberalerna.
Även hon är kritisk till förslaget som hon kallar ”ogenomtänkt”.
– Det innebär i praktiken att man ger medlemsstaterna rätt att inte följa vare sig vetenskap eller EU-lagstiftning. Det är oacceptabelt, säger hon.