När en uppföljare till Kyotoavtalet skulle skrivas under i Köpenhamn 2009 var resultatet ett fiasko, enligt många. Olle Torpman, som just hade påbörjat sina doktorandstudier, bestämde sig för att titta på vad som hade hänt, vilka det var som argumenterade för att fortsätta som vanligt. Ofta kom sådana argument från konservativa och liberala håll.
– Om en människa ska vara fri från intrång, förtryck och påverkan från andra och man argumenterar att skatter är ett sådant intrång, då är det inte konstigt att Moderata ungdomsförbundet protesterar mot en skatt på flygbränsle. Tanken där är att skatten hindrar individer från att åka till exempelvis Thailand.
– Även i debatter märks detta – från högern hörs ofta argument om att vi inte ska hindra familjer på landsbygden att köra bil, medan vänsterns argument är mindre individualistiska.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Går ihop med ideologin
Olle Torpman bestämde sig för att titta på libertarianismen, som inom den akademiska och filosofiska debatten likställs med nyliberalismen, och hur synen på klimatförändringar går ihop med ideologins grunder.
– Det är få som har skrivit om libertarianismen och klimatförändringar, och de som har skrivit om frågan argumenterar för att vi inte har ansvar för våra utsläpp eftersom vi i första hand måste vara fria att göra vad vi vill.
– Men det är ungefär som om jag skulle kasta upp en massa knivar i luften och de sedan skulle landa på folk, då är det få som skulle argumentera för att jag inte har ansvar för var knivarna landar, eller att det inte är mitt ansvar eftersom det är många andra som kastar upp knivar i luften.
Så Olle Torpman började bena ut vad libertarianismens grundprincip är och innebär – att alla ska få göra vad de vill så länge ingen annans rättigheter kränks.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Som jag ser det borde libertarianer kanske vara mer aktiva än någon annan i klimatfrågan – när vi släpper ut växthusgaser gör vi intrång på andras territorium utan deras samtycke, det är en rättighetskränkning enligt ideologin.
Varför är de då inte mest aktiva i klimatfrågan?
– Till stor del handlar det om att libertarianer är väldigt kritiska till statliga ingripanden och i klimatsammanhang har det utgåtts från att klimatet måste räddas på statlig nivå, en överindividuell lösning som inte fungerar för den som tycker att lösningar ska komma från individer.
– Det kan också vara svårt att se hur man kränker någon annans rättigheter genom att exempelvis köra en SUV. Men fossila bränslen kommer ju någonstans ifrån, vid källan finns extra utsläpp och ofta kränks urbefolkningars rättigheter. Det handlar ju också om individer, deras mänskliga rättigheter är lika mycket värda som alla andras.