- Hur bestånden mår.
- Fiskets effekter på ekosystemet.
- Om kontrollen och förvaltningen är hållbar.
– Om allt stämmer då får man grönt ljus, säger Inger Welander, ansvarig för Fiskguiden på WWF.
– Om det saknas något i listan, om beståndet inte mår riktigt bra, om det finns bifångster, eller att skötsel och kontrollen inte är tillräckligt effektiva, då flyttar det sig mot gult eller rött ljus. Gult betyder var försiktig. Då är vår rekommendation att avstå från att äta den fisken regelbundet. Det röda ljuset betyder låt bli, ät inte.
Många tonfiskar får rött ljus
- Trots att många av tonfiskbestånden minskat kraftigt de senaste årtiondena, fortsätter ett intensifierat, industriellt överfiske. Det förekommer även både illegalt fiske och otillåtna metoder inom fisket.
- I Fiskguiden 2017 är det endast drygt en tiondel av den utvärderade tonfisken som ligger på grönt ljus. Vilka som är gröna beror på vilken art det är, hur den är fiskad, vart den är fiskad och hur kontrollen och skötseln av fisket fungerar.
- MSC-certifierad tonfisk får alltid grönt ljus i WWFs Fiskguide.
Här finns en fullständig lista över vilka tonfiskar som får grönt, gult respektive rött ljus.
Torsken i östra Östersjön mår dåligt
Garnfångad torsk som fångas i östra Östersjön hamnar på rött ljus i Fiskguide 2017, förra året låg den på gult ljus. Det grundar sig i att torskbeståndet i östra Östersjön är i sämre skick, att fiskeredskapet hotar andra arter eftersom de fastnar i garnet och att skötseln och kontrollen av fisket i området är för dålig.
Grönt ljus gäller endast för MSC-certifierad torsk. I övrigt är det fortsatt gult ljus för torsk trålad i Barents hav, Arktiska havet och östra Östersjön. Rött ljus fortsätter att gälla för torsk fångad i västra Östersjön, Nordsjön, Kattegatt och Skagerrak samt norsk kusttorsk.
Makrill fångad i Medelhavet får rött ljus
Sedan maj 2016 finns MSC-certifierad makrill och den får grönt ljus i Fiskguide 2017. Makrill som är handlinefångad i nordöstra Atlanten får fortsatt grönt ljus. Makrill fångad i nordvästra Atlanten ligger kvar på gult ljus. Fortsatt rött ljus om den är fångad i Medelhavet eller ostatlanten.
Humrar med grönt, gult och rött ljus
Nu gäller grönt ljus för amerikansk hummer, Homarus americanus, tack vare ökade bestånd. MSC-certifierad hummer har fortfarande grönt ljus. Fortsatt gult ljus för Svensk burfångad hummer, Homarus gammarus. Rött ljus gäller för hummer Homarus gammarus från Nordsjön, norska vatten eller om den är trålad.
– Vi har gett forskningsinstitutet RISE i uppgift att kartlägga sjömaten som finns på marknaden i Sverige. Hur den fångas, vart den är fångad, vart den är odlad och hur den är odlad samt vilken art det är. Det visade sig att det finns väldigt ofullständig information om just tonfisk, säger Inger Melander, ansvarig för Fiskguiden på Världsnaturfonden WWF.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– I Sverige är det fem tonfiskarter som är vanligast på marknaden, men många av arterna klumpas ihop och då blir det omöjligt att kontrollera vad det är som faktiskt säljs.
Saknas uppgifter
Av den tonfisk som finns till försäljning på den svenska marknaden saknas uppgifter om vilken art det är samt var och hur den är fiskad i mer än tre fjärdedelar. Det innebär att konsumenter har svårt att avgöra om den tonfisk de köper är hållbart fiskad.
– Om du som konsument läser på en tonfiskburk är det väldigt svårt att veta om den är okej att äta eftersom information om hur och vart den är fångad ofta saknas. Det kanske står att den är fångad utan att skada delfiner och andra marina arter, men det är att vilseleda konsumenter. Det är väldigt få fiskemetoder inom tonfiskfisket som inte påverkar ekosystemen, miljön i havet och andra arter.
– Som konsument tror man att det är en bra märkning, men så är inte fallet. Utan vetskap om fångstmetod kan man inte avgöra detta, säger Inger Melander.
Svårt kontrollera i fiskdisk
Enligt Inger Melander är det ännu knepigare att kontrollera om tonfisken i fiskdisken och på restaurang är hållbart fiskad.
– Som konsument måste man fråga vad det är för tonfisk, vart den är fångad, hur den är fångad eller om den är MSC-märkt. Då är det bäst att fråga efter det latinska namnet eftersom det inte får ändras. Handlare kan annars hitta på ett eget namn och då kanske det visar sig att det egentligen är en tonfisk som ligger på rött ljus i Fiskguiden, säger hon.
– Jag brukar fråga när jag äter sushi till exempel, men jag väljer ofta bort tonfisk eftersom de inte brukar kunna säga vad det är för tonfisk de använder.
Är det inte väldigt svårt att hålla reda på latinska namn och vilka fiskemetoder och hav som är godkända?
– Ja, tonfisken är en djungel, det är ett väldigt stort släkte. I Sverige är det framför allt fem arter som säljs och dessa är fångade i kanske fem olika hav med fem olika fiskemetoder. Vår rekommendation är att man tittar efter MSC-certifierad tonfisk, då kan man vara säker på att tonfisken kommer från ett långsiktigt hållbart fiske. Ett annat tips är att använda sig av Fiskguidens app, där är det enkelt att kontrollera olika arter och se efter vilka som är gröna, säger Inger Melander.
Fiskguiden är i första hand en konsumentguide. Den finns för att konsumenter enkelt ska kunna göra medvetna val när de köper fisk- och skaldjur, och på så sätt bidra till ett mer hållbart fiske.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
I år ges Fiskguiden ut för elfte gången sedan starten 2002. Den är en del av Världsnaturfondens arbete för friska och levande hav genom att verka för ett mer långsiktigt och hållbart fiske.
Miljömärkningar som WWF stöder
MSC – Marine Stewardship Council
En internationell organisation som arbetar för att certifiera och miljömärka fisk och skaldjur. Miljömärket visar att fisken är hållbart fiskad och kommer från livskraftiga bestånd samt har fångats med minimal inverkan på havsmiljön.
ASC – Aquaculture Stewardship Council
En internationell hållbarhetsmärkning för odlade fisk- och skaldjursprodukter. De granskar miljö- och sociala aspekter i fisk- och skaldjursodlingar så att de ska vara ansvarsfulla.
KRAV
En svensk miljöcertifiering som står för en hållbar livsmedelsproduktion. Det omfattar både vildfångade och odlade fisk- och skaldjursprodukter. De tittar även på förekomsten av gifter och kemikalier i fisken.
Konsumentinformation
När fisk och skaldjur säljs till konsumenter eller restauranger inom EU ska det finnas information om:
- Artens gängse namn och latinska betäckning.
- Det är vildfångad eller odlad.
- Vildfångad: Fångstplats och fångstmetod/fiskeredskap.
- Odlad: Odlingsplats, vatten och land.
Det ska även framgå om produkten är tinad och minsta hållbarhetstid (”bäst före-dag” eller ”sista förbrukningsdag”) i enlighet med de allmänna reglerna för livsmedelsmärkning.
5 nya arter...
... på svenska fiskmarknaden har tillkommit i Fiskguiden 2017. De är havsabborre, röd snapper, guldbrax/guldsparid, clarias och grönmussla. Flera av dessa får gult och rött ljus i Fiskguiden 2017.
– I och med att vi blir mer globala så har vi fått in nya arter på den svenska marknaden. De här arterna känner man ofta till om man varit utomlands och semestrat i Asien, Grekland och Italien, säger Inger Melander, ansvarig för Fiskguiden.