Det ideella initiativet ”Nyhetsrapporteringen om klimatkrisen” har sedan 2022 försökt kartlägga hur mycket tid Ekot, Rapport och TV4 Nyheterna i tre utvalda sändningar ägnar åt klimatkrisen.
Sammanställningen för 2024 har nyligen färdigställts och trenden beskrivs som nedslående. Utifrån gruppens definition av ”tydlig klimatrapportering” har samtliga undersökta etermedier minskat sin rapportering under 2024 – trots att både temperaturer och utsläpp ökar samtidigt som krisens effekter manifesteras i en mängd förödande extremväderhändelser.
– Antingen har intresset inte funnits eller så är det helt enkelt en konsekvens av att klimatjournalister tagits bort, säger Carl Öhlén, som deltagit i kartläggningen.
Av de utvalda nyhetskanalerna är det just Ekots 17.45-sändning som enligt gruppen är sämst i klassen, med bara 51 av totalt 6730 sända minuter om klimatkrisen förra året.
– De senaste tio veckorna har den tydliga rapporteringen om klimatkrisen i det närmaste försvunnit helt, säger Carl Öhlén.
Ekots redaktionschef Tove Svenonius säger att Ekot inte mäter innehållet i varje enskild nyhetssändning på det sättet.
– För mig är det viktigaste att vi gör riktigt bra journalistik på klimatområdet.
Hon framhåller att hennes egen arkivsökning visar en annorlunda bild. Enligt den gjorde Ekot i princip lika många nyhetspubliceringar på klimatområdet 2024 som 2023. Någon försämrad bevakning sett till antalet nyheter kan hon alltså inte se i sin sökning.
Olika definitioner
Medborgarinitiativet bakom sammanställningen poängterar att de skilda resultaten kan bero på olika definitioner av en klimatnyhet. Ekot kan ha lagt mycket bevakningsresurser på hur människor drabbats av bränder och översvämningar, utan att för den sakens skull belysa kopplingen till klimatkrisen..
Mediechefer och vissa journalister har tidigare uttryckt sig kritiskt om gruppens beräkningar, som de hävdar bygger på alltför snäva definitioner. De säger att mycket av den miljöbevakning som görs av public service-bolagen inte ryms i kartläggningen och att den därför är missvisande.
Men den kritiken köper inte initiativtagaren Patrizia Svedberg.
– De nyheter som vi hänvisar till som ”tydlig rapportering” har inget med larmjournalistik att göra, som vissa påpekat. Sådan journalistik förekommer inte i den rapportering vi granskar. Däremot skriver vi i definitionen att det akuta läget ska signaleras för klimatet, den biologiska mångfalden och andra miljökriser, säger hon och förklarar att målet är att deras rapporter ska kunna vara en hjälp för nyhetsredaktioner när det gäller att identifiera brister.
– Vi är i kontakt med flera klimatjournalister som finner stöd i att vi ser och uppmärksammar det de kämpar med internt på sina arbetsplatser varje dag.