På grund av sjunkande efterfrågan tvingades Stora Enso avveckla det stora pappersbruket i Kvarnsveden. Ett hårt slag. Hundatals jobb försvann. Men sedan kom Northvolt.
– En fantastisk investering för Borlänge, säger kommunalråd Karin Örjes (C).
Du ska vara med när Räddningen kommer till Borlänge ikväll. Vad skulle du säga är den stora utmaningen för kommunen vad gäller klimat och miljö?
– Det är så klart att få ned koldioxidutsläppen som är det stora. Då handlar det mycket om transporterna, att vi kan konvertera över till det fossilfria där, som el och gas. Vi måste nyttja alla metoder.
Men då måste det finnas laddinfrastruktur också.
– Ja, men det stora utmaningen just nu är att se till att strömmen kommer fram. Att vi har något i ledningarna.
El och energi, och kostnaden för detta, tornar upp sig till att bli en av valets allra viktigaste frågor. Även lokalt?
– Ja, så är det. En bakomliggande orsak är ju att strömmen inte kommer från norr till söder. Det måste lösas. Och här i Borlänge ska vi bygga ut det förnyelsebara: sol, vind, biogas med mera. Vi ska framför allt komma vidare med vind- och solkraft så att vi ser var det är lämpligt och kan inleda dialog, för så är det ju, att människor kan tycka att de inte vill ha det i sin närhet. Vi arbetar mycket med vårt bolag Borlänge Energi som verkligen ligger i framkant.
Det har gått troll i vindkraftsfrågan i många kommuner. Och även nationellt. Konfliktnivån är hög. Hur konstruktivt är det hos er?
– Hur ska jag uttrycka mig… Några partier har tyvärr snöat in på att den framtida kärnkraften ska lösa hela problemet och vara enklare och mer effektiv än vindkraft. Personligen är jag skeptisk till kärnkraft, då handlar det om hur giftigt avfallet är, men vi ska så klart titta på allt. Men vindkraft är mer kostnadseffektivt. Så jag önskar att man i politiken skulle kunna vara mer saklig där. Just nu förs befolkningen lite bakom ljuset, debatten är inte riktigt ärlig på riksplanet. Men nej, vi i i Centerpartiet vill inte ha några statliga subventioner för kärnkraft.
Jag är nyfiken på detta om Kvarnsveden. Det var ett hårt slag när beskedet om nedläggning kom, inte sant?
– Jo. Det var väntat, alla vet ju att efterfrågan på tidningspapper inte kommer att öka. Men vi blev ändå chockade och ledsna.
Men sedan beslutade Northvolt att etablera sig. Hur hårt arbetade ni i kommunen för det?
– Klart att det var ett väldigt intensivt arbete för att visa upp vilka möjligheter som finns i kommunen, där jobbade vi nära Stora Enso.
En framgång för kommunen?
– Ja, och för ett brett samarbete mellan politiken, länsstyrelsen, regeringen, regionen och Stora Enso. Det gjorde allt möjligt.
En utsläppande industri byts mot en grön. Har det påverkat kommunen på något sätt, att se nya möjligheter?
– Ja, ja! Naturligtvis. Det är en fantastisk investering som görs. Northvolt är en del av den nya lösningen, de gör ju batterier för att ställa om fordonsflottan.
Hur viktigt är det med just sysselsättning för att kunna motivera omställning?
– Väldigt. Ur vårt perspektiv är ju omställningen jobbskapande, den ger nya jobb och hämmar inte behovet av arbetskraft eller företagsutveckling.
Borlängeborna är med på detta?
– Jag, jag tror det. Northvolt visade oss hur bra det kan bli.
I valet till riksdagen är inte klimat särskilt framträdande alls. Varför är det så?
– Man är uppskakade nu, eftersom elen och det fossila bränslet är så dyrt. Det är svårt att få människor att släppa det, den egna plånboken ligger så nära, och jag förstår det om man redan ligger på marginalen.
Så för att kunna få upp klimatfrågan på bordet måste hushållen först få veta att de inte kommer gå under ekonomiskt i vinter?
– Ja, det är jätteviktigt, men då måste man också hitta lösningar som är hållbara och som inte bara ökar våra vanor att förbruka energi. Omställningen måste fortsätta.
Så hur ska den fortsätta i Borlänge?
– Vi ska gå före. Energieffektivisera. Orka ta en del högre kostnader. Sedan mer samverkan i kommunen. Sedan få människor att känna sig delaktiga. Då måste man få både information och utbildning.