Sverige som ligger i topp på listan och enligt förslaget måste minska sina utsläpp med 40 procent måste i praktiken bara minska dem med 22 procent.
– Det är helt absurt. Det förslag som EU-kommissionen har presenterat nu bygger på gamla beslut och förhandlingar från 2008. Sedan dess har EU:s utsläpp sjunkit mycket mer än vad man har räknat med. EU:s utsläppsmål för 2020 nåddes redan 2014. Så jämför man istället kraven i förslaget med 2014 års utsläpp visar det sig att nio länder kan öka sina utsläpp utifrån dagens nivå, säger Mattias Nilsson till Dagens ETC.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Minska utsläppsrätter
Anledningen till att utsläppen har minskat snabbare än vad man trodde 2008 beror dels på att det har varit lågkonjunktur i Europa, men också på subventioner till förnybar energi faktiskt har lett till stora satsningar och att handeln med utsläppsrätter har fått företagsledningar att få upp ögonen för utsläppen som en kostnad.
Nu kräver Mattias Nilsson i en debattartikel i Dagens Nyheter att Sveriges regering och EU-parlamentariker ska jobba för att skärpa kraven. Dels genom att minska antalet utsläppsrätter i en snabbare takt än vad kommissionen föreslår och dels genom att tvinga alla länder att faktiskt minska sina utsläpp.
Jytte Guteland, EU-parlamentariker för Socialdemokraterna och representant för S-gruppen i förhandlingarna om att reformera handeln med utsläppsrätter, är inne på samma linje som Mattias Nilsson.
– EU har redan överträffat de mål vi har satt och vi förlorar ingenting på att ligga i framkant, säger hon.
Hennes förslag i förhandlingarna om utsläppsrätter är att den så kallade nyemissionen, antalet nya utsläppsrätter som släpps ut på marknaden varje år, ska minskas med 2,4 eller till och med 2,6 procent. Kommissionen föreslår 2,2 procent.
– Jag tycker också att vi ska inkludera fler sektorer i utsläppshandeln. Den marina sektorn till exempel som i dag står helt utanför, säger Jytte Guteland.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Sverige tar ansvar
Christofer Fjellner, EU-parlamentariker för Moderaterna, tycker däremot att den svenska regeringen redan har ägnat sig åt överbudspolitik på klimatområdet. I en debattartikel för Aktuell hållbarhet skriver han att Sverige, genom att visa sig villiga att ta en stort ansvar i minskningen av utsläppen, därmed har bäddat för att andra länder slipper undan. Eftersom klimatmålen redan är satta så blir Sveriges höga målsättning inte en påtryckning på andra länder att göra mer.
”Om regeringen ber att få en större bit av bördan så innebär det bara att någon annan får mindre. Länder som Polen slipper vidta åtgärder som vi i Sverige gjorde för länge sedan”, skriver han.
Han nämner dock inget om att öka kraven för alla länder.