Bara efter en dryg vecka vid makten har Storbritanniens nya premiärminister Liz Truss hävt förbudet mot fracking som instiftades 2019. Nu fruktar både forskare och aktivister att det var första steget av många mot en politik som både kostar mycket och skadar klimatet.
Redan innan hon valdes till Boris Johnsons efterföljare kom Liz Truss med kampanjlöften som oroade klimataktivister. Förbudet mot fracking, en kritiserad metod för att utvinna fosilgas, skulle lyftas. Därtill skulle ett flertal nya tillstånd för att borra efter gas och olja i Nordsjön utfärdas. Att Truss första jobbuppdrag efter universitetet var ett för oljejätten Shell sågs inte heller som ett positivt tecken. Sedan Truss tillträdde som premiärminister har klimatorganisationen Desmog också avslöjat att hennes kampanj tog emot bidrag från individer som styr tankesmedjor som arbetar för fracking. Dessutom ska hon ha fått pengar från en tidigare EU-parlamentariker som har kallat klimatkrisen en ”myt” och en ”religion”.
I början av månaden meddelade Greenpeace att om Truss infriar sina löften om ökad fossilutvinning planerar miljöorganisationen att agera genom landets domstolar, enligt iNews.
– Varje gång regeringen försöker få igenom nya olje- och gasprojekt utan att ta hänsyn till klimatpåverkan kommer vi att ta till rättsliga åtgärder, sa Philip Evans, som kampanjar för energisäkerhet inom brittiska Greenpeace, då.
”Hade kunnat läggas på annat”
Samtidigt framhöll han att nya olje- och gaslicenser inte har någon påverkan på energipriserna – något som även den tidigare energiministern, nu finansministern, Kwasi Kwarteng har sagt.
När konservativa Tories vann det senaste valet 2019 var det med ett valmanifest som lovade att landet skulle uppnå netto noll utsläpp, ”leda en ny grön industriell revolution” och ha ”den mest ambitiösa miljöpolitiken av alla länder i världen” – något som enligt Greenpeace går stick i stäv med den nu förda politiken.
Enligt experter är mer olja och gas inte heller det mest prisvärda alternativet för att möta energikrisen.Richard Cochrane, docent i förnybar energi vid universitetet i Exeter, lyfter fram att både vind- och solkraft har gått ner kraftigt i pris.
– Vindkraft på land är nu det billigaste sättet att producera energi och vindkraft till havs har sjunkit i pris förvånansvärt snabbt. Tyvärr verkar inte den nya regeringens politik spegla det. Fracking medför väldigt stora risker och utifrån vad jag har förstått har det testats här tidigare och lett till upptäckten att mycket av oljan och gasen som har funnits läckte bort för länge sedan, så det skulle krävas en väldig massa borrande för att hitta ganska små fynd.
Det blir alltså dyra pengar för en ganska liten mängd gas, säger Richard Cochrane.
– Det finns ett argument att olja och gas från Nordsjön kan fungera som en tillfällig lösning, men jag förstår inte hur man ska kunna få företag att investera i att tillfälligt borra i Nordsjön.
Vad tror du att den här politiken betyder för klimatmålen?
– Farhågan är att de investerar i dyra och klimatskadliga alternativ som fracking och att det är pengar som hade kunnat läggas på vindkraft, antingen till havs eller – på kortare sikt – på land.
”Sista som borde ha kontroll”
Klimatrörelsens största orosmoln när det gäller den nya brittiska regeringen stavas dock Jacob Rees-Mogg. Rees-Mogg, som vissa känner igen från Brexitkampanjen och Boris Johnsons regering, har fått rollen som energiminister. Han har tidigare sagt att ”varje droppe gas och olja” ska borras upp ur Nordsjön samt att det är klimatalarmism som ligger bakom de ökade elpriserna.
– Han pressade även David Cameron att ”stryka den gröna skiten”, såsom incitament för solkraft, vindkraft och energieffektivitet, från politiken. Att Cameron lyssnade på honom har inneburit mycket högre energipriser. Att ge honom posten som energiminister visar att Tories inte har lärt sig någonting efter flera år av inkompetens inom energipolitiken. Rees-Mogg är den sista som borde ha kontroll och vid den sämsta möjliga tidpunkten, säger Rebecca Newsom, politikchef för brittiska Greenpeace, till Dagens ETC.
Även brittiska Jordens vänner är oroliga för klimatet med en energiminister som Rees-Mogg.
– Det är djupt oroande för alla som bryr sig om den allt mer akuta klimatkrisen. Att utvinna mer fossila bränslen är en falsk lösning på energikrisen – det är vårt misslyckande att göra oss oberoende av gas och olja som gör att elpriserna är så höga och som gör att vi nu står och väger på gränsen till en katastrofal global uppvärmning, säger Dave Timms, politikchef för organisationen, i ett uttalande.