Forskare vid Royal Melbourne Institute of Technology har tagit vad som kan vara nästa steg i solkraftsrevolutionen. Det handlar om en specialbehandlad väggfärg som kan användas för att generera ren energi.
Grunden är helt vanlig väggfärg baserad på titandioxid, men som blandats ut med molybdensulfid. Ämnet påminner nämligen i sina egenskaper om silikagel – det vill säga de fuktabsorberande påsar du hittar när du köper elektronisk utrustning.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Blir till vatten
Det väggfärgen gör är alltså att suga åt sig fukt för att sedan spjälka vattenångan till väte och syre. Vätet samlas sedan in i bränsleceller som via förbränning utnyttjar det som bränsle. Och när det förbränns, det vill säga reagerar med syre, blir slutprodukten vatten.
– Vår nya tillämpning har en rad fördelar. Det behövs inget rent eller filtrerat vatten som tillförs systemet. Vilken plats som helst där det finns vattenånga i luften, till och med på ställen som ligger långt ifrån vatten, kan producera bränsle, säger forskningsledare Torben Daeneke i ett pressmeddelande.
Dessutom, eftersom det handlar om en färg, kan i princip vilken yta som helst användas för att framställa energi.
– Vår förhoppning är att färgen ska användas som komplement till solceller på ytor där solljuset är för begränsat för att det ska vara ekonomiskt med solceller, förklarar Torben Daeneke för inverse.com.
På marknaden om fem år
Än så länge är färgblandningen inte redo att släppas ut på marknaden, men Torben Daeneke tror att den kan nå konsumenterna inom kanske fem år. Och när den väl gör det tror han att den kommer att vara billig att tillverka.
– Det här är ett exceptionellt koncept – att skapa bränsle från solen och vattenångan i luften, säger Kourosh Kalantar-zadeh vid samma universitet.