Det har uppmärksammats av Aftonbladet och TV4:s Nyhetsmorgon så väl som av internationella jättar som Washington Post och The Guardian. ”Plogging” – att plocka skräp samtidigt som man joggar – är av allt att döma den hetaste skandinaviska träningsexporten sedan stavgång tog världen med storm i början på 2000-talet. Trots att begreppet ter sig något kryptiskt på andra språk än svenska har hashtaggen #plogging fått stort genomslag i sociala medier. På Instagram finns till exempel tiotusentals bilder på människor som visar upp fynd från sina löprundor i olika länder.
På tisdag kväll är det så dags även för göteborgare att testa på den nya motionsformen. Med Fixoteket i Majorna som utgångspunkt kan den som vill utrusta sig med gummihandskar och plastpåse och delta i en joggingrunda på jakt efter skräp.
– Vi vill att folk ska inspireras genom att göra något riktigt roligt tillsammans. Vi inte bara pratar om hållbarhet, utan kommer även agera och göra något fysiskt för ett hållbart Göteborg, säger Mattias Jägerskog, projektledare vid GreenhackGBG som håller i evenemanget.
Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
Just nu fokuserar GreenhackGBG, som är ett samarbete inom Göteborgs Stad, bland annat på att uppmuntra invånare att kombinera flera aktiviteter som bidrar till hållbarhet.
– Hur gör vi en till bra grej när vi redan håller på med något annat? Om vi till exempel ändå umgås med vänner och grannar kanske vi kan odla tillsammans. För det kan man söka stadsodlingsbidrag från staden på upp till 25 000 kronor, berättar Mattias Jägerskog.
På liknande sätt är ploggingen ett sätt att försöka förena nytta med nöje – eller åtminstone nytta med nytta. Efter att nedskräpningen i Göteborg sjunkit stadigt sedan 2011 sköt den sedan upp igen under 2016 och 2017, enligt siffror från Håll Sverige Rent. Mattias Jägerskog hoppas att ploggingen ska bidra till att minska den igen. Men han ser även andra fördelar med konceptet.
– Att göra saker tillsammans med andra bidrar också till social hållbarhet genom att skapa tillit och att man kommer närmare varandra.
Det verkar lite jobbigt att behöva stanna upp och plocka skräp under en löprunda?
– Det verkar inte som att folk tycker det.
Vad gör plogging för skillnad ur ett större perspektiv?
– I att uppmärksamma nedskräpningen gör vi också ett förebyggande arbete. Det är även viktigt att se att det inte är något antingen eller-scenario. När vi väl börjar agera leder det till att vi också gör en massa andra saker på flera olika nivåer.
Får deltagare mersmak efter tisdagkvällen och vill arrangera egna plogging-tillställningar kan Göteborgs stad bidra med plastpåsar och handskar och dessutom hämta det insamlade skräpet, säger Mattias Jägerskog.
– Vi vill fokusera på hur man kan göra mer av det som är bra. Det är lätt att fastna i tankar om vad dålig man är, men man kan också tänka att det finns en massa bra saker att göra.