Den 11 mars 2011 drabbades tre av Fukushima Dai-Ichis reaktorer av härdsmälta i samband med en jordbävning och tsunami. Hundratusentals människor som evakuerades kommer aldrig att kunna återvända hem och världen kunde lägga ett nytt namn till listan över kärnkraftskatastrofer.
Några månader efter katastrofen bildades stiftelsen Japan renewable energy foundation, som arbetar för att få fram förnybara energikällor i Japan. Till ordförande utsågs svenska Tomas Kåberger, energiforskare och tidigare generaldirektör på Energimyndigheten.
Under snart tre års tid har organisationen arbetat i uppförsbacke. Visserligen finns ett stort folkligt stöd för avvecklingen av kärnkraften, men i maktens korridorer har det gått trögt. Nu tycker sig dock Tomas Kåberger se en öppning.
– Det är många som nu säger att det är omöjligt att gå tillbaka, nu måste vi göra något nytt, säger han.
Publicerade hemliga förhör
Ett tydligt exempel är en ledarartikel som publicerades i Japan Times för drygt en vecka sedan som menade att myten om kärnkraftens säkerhet nu fallit en gång för alla. Bakgrunden är att tidningen Asahi nyligen publicerade tidigare hemliga förhör som beskriver hur mänskliga misstag bidrag till katastrofen i Fukushima. I samma veva har en lokal domstol i Fukui fattat beslut om att förbjuda en återstart av ett kraftverk och fullständigt dömt ut kärnkraftens hela metodik för säkerhetsanalyser.
Domen har fått större betydelse för debatten än Tomas Kåberger kunnat föreställa sig. När den tidigare premiärministern och kärnkraftskritikern Junichiro Koizumi fick frågor från media om domen var svaret enkelt, ”den säger vad folk redan förstått”.
– När en tidigare premiärminister på det sättet stöder en modig domare så får det ett stöd i den allmänna debatten som är mycket starkare än jag hade trott.
En annan viktig symbol för attitydförändringen är att Koizumi, tillsammans med en annan tidigare premiärminister, bildat en kampanjorganisation mot kärnkraft. Båda är populära och har hög trovärdighet i Japan.
– Hans engagemang har väldigt stor betydelse i kretsar där man inte har något stort förtroende för miljöorganisationer och aktivister i största allmänhet, säger Tomas Kåberger.
Stor påverkan
Officiellt är regeringens hållning dock fortfarande att kärnkraften behövs. Men Tomas Kåberger poängterar att den inställningen för tillfället inte alls avspeglas i handling.
– De får skriva och säga vad de vill, det viktiga är vad man gör. Man har pratat om att återstarta reaktorer i några år nu, men faktiskt inte gjort det. Det är det som är det viktiga, säger han.
Katastrofen fick konsekvenser på flera håll i världen. Sedan den 11 mars 2011 har Tyskland genomfört sitt tidigare beslut om att avveckla kärnkraften helt och Schweiz har gått samma väg.
Att debatten i Japan inte kommit igång på allvar förrän nu förklarar Tomas Kåberger med att landet kännetecknas av en stor auktoritetstro som delvis stoppat upp en friare diskussion.
– Man lyder överordnade och är försiktig med att säga vad man tycker. Det gör att beslutsfattandet går långsamt. Det finns en beskrivning av Japans beslut som säger att det tar väldigt lång tid att fatta beslut, men när man väl fattat dem så genomför man dem snabbt och effektivt, säger Tomas Kåberger.