– Syftet var att bidra med kvantifierbara data till debatten. Min studie visar att vindkraftens negativa påverkan på fågellivet är mindre än kritikerna befarar – särskilt om vi jämför med olje- och gasproduktion, säger Erik Katovich till Dagens ETC.
I studien jämförs uppgifter om antal fåglar på vintern i USA under 2000-talet med platser och byggdatum för vindkraft samt olje- och gasutvinningsanläggningar.
– Trots mediernas fokus på vindkraft och fåglar fann jag ingen mätbar påverkan från vindkraftverk varken på fågelpopulationernas storlek eller arternas mångfald, säger Erik Katovich.
Resultatet gäller även större ofta utsatta fågelarter som hökar, örnar och gamar.
Olje- och gasutvinning leder däremot enligt studien till betydande minskningar av fågelpopulationerna.
– Gräsmarksfåglar och flyttfåglar är särskilt drabbade. Jag fann också att de negativa effekterna var ännu större när olje- och gaskällorna var belägna i viktiga födo- och häckningsområden och längs med fåglarnas flyttvägar.
Större miljöpåverkan
Martin Green är ekolog, biolog och forskare vid Lunds universitet. Han jobbar sedan länge med frågan vad som händer med miljön och framförallt med fåglar när stora saker byggs i naturen. Han anser att studien slår in en öppen dörr.
– Studien säger egentligen bara att fågelpoulationen har minskat där det pågår olje- och gasutvinning vintertid, till skillnad från i områden där det finns vindkraftverk. Det är inte så förvånande med tanke på att man normalt förstör större delar av miljön vid fossil utvinning än när man ställer upp vindkraftverk, säger han och tillägger:
– Det är ingen som har trott att antalet fåglar på land vintertid skulle minska för att det finns vindkraftverk någonstans inom ett så stort område som två, tre mil som det är fråga om här.
Den typen av effekter är tänkbara inom några hundra meter från vindkraftverk, enligt Martin Green.
– Det finns mängder med studier som visar att vindkraftverk dödar flygande djur som fåglar och fladdermöss. Vissa arter är särskilt utsatta, så det gäller det att anpassa placeringen och driften av vindkraftverken så att störningarna blir så små som möjligt, säger han.
Egen infallsvinkel
Erik Katovich är medveten om att det finns många tidigare studier om vindkraftverkens påverkan på flygande djur.
– Många är små fallstudier, som att gå runt och räkna antalet döda fåglar under turbiner i en enda vindkraftspark, konstaterar han.
Dessa studier är inte nödvändigtvis representativa för en hel region eller ett helt land, och kan också missa fåglar som inte dödas utan flyttar som svar på miljöstörningar, enligt Erik Katovich.
– Min studie omfattar hela USA under en tjugoårsperiod och använder statistiska tekniker för att mäta orsakseffekterna av vind- och olje- och gasinfrastruktur på ett sätt som tidigare studier aldrig har gjort, säger Erik Katovich.
Han framhåller också att hans studie inte ska tolkas som att vindkraftverk inte skadar fåglar.
– Jag understryker i min analys att vi bör använda alla tillgängliga strategier för att undvika negativa effekter för djurlivet från både fossilutvinning och vindkraft, säger Erik Katovich.