Senast då måste den globala utsläppskurvan för växthusgaser peaka, för att sedan vända dramatiskt nedåt, menar forskarna. I alla fall om utsikterna för att hålla temperaturökningen under 1,5 °C ska vara goda.
Nu har den globala forskningsorganisationen World Resource Institute analyserat utvecklingen inom de sex utpekade områdena. Resultatet visar att vi missar målen i nästan samtliga fall.
– Även om viktiga framsteg har gjorts sedan 2017 är vi ännu inte i närheten av att nå de uppsatta målen för vändpunkten 2020. På många områden görs inte tillräckligt, och i några fall är vi på väg i rakt motsatt riktning, säger Kelly Levin, en av författarna bakom rapporten.
För lite, för långsamt
Även om varje enskilt land skulle fullfölja sina klimatåtaganden från Paris till 100 procent ser koldoxidutsläppen ut att öka, snarare än minska, fram till 2030.
– Det betyder att vändpunkten 2020 försenas med minst ett decennium, säger Kelly Levin.
Ändå är de uppsatta målen tekniskt sett inom räckhåll. Enligt studien finns det gott om outnyttjade möjligheter att nå fram inom samtliga områden, men då krävs ”extraordinära insatser”.
– Det kommer att krävas gemensamma politiska beslut och investeringar, likväl som förändringar i beteende och tänkesätt. Vi är på gränsen till att nå flera av milstolparna, men vi måste fördjupa ansträngningarna, säger hon.
Det är med andra ord handling och genomförande som saknas. Det händer för lite, för långsamt.
– Vår möjlighet att nå målen kräver extraordinärt ledarskap på alla nivåer i samhället, som driver igenom de nödvändiga beslut som krävs för att förena finansiering, teknologiutveckling och klimatsmart politik, säger Kelly Levin.
Riktar sig mot makten
Klimatmötet i Polen i fjol ledde till en regelbok för hur Parisavtalet ska följas i praktiken, men inga höjda ambitioner för att hejda utsläppen. För att öka tempot har FN-ledaren Antonio Guterres kallat till ett toppmöte i september i år.
– Länder borde komma till generalsekreterarens möte med höjda ambitioner i sina nationella klimatplaner (NDC, Nationally Determined Contribution, reds anm). Det skulle kunna ge en positiv injektion till klimatarbetet på kort sikt och hindra en fastlåsning vid utsläppsintensiv infrastruktur i ett längre perspektiv, säger Kelly Levin.
Studien från World Resource Institute riktar sig i första hand till beslutsfattare, storföretag, investerare och experter.
Vad världen behöver nu är ledare som faktiskt leder, menar Kelly Levin.
– Det är våra politiska ledare som utformar politiken, forskningen och utvecklingsprogrammen, och fastställer mål som antingen kan hjälpa eller stjälpa klimatsmarta lösningar. Även investerare och storföretag kan göra stor skillnad om de agerar i enlighet med Parisavtalet, säger Kelly Levin.