Anna Furberg, Sverker Molander och Richard Arvidsson på avdelningen miljösystemanalys har tittat på hur många liv som sparas genom användande av dubbdäck, och vägt det mot de negativa effekterna av utsläppen som däcken genererar när de sliter upp partiklar från asfalten.
De har också vägt in utsläppen som sker när däcken produceras och olycksstatistik från gruvbrytningen i Kongo-Kinshasa där kobolten till dubbarna bryts. Kobolt är även en konfliktmetall som bidrar till stridigheter i landet, vilket forskarna också har vägt in.
Uppsliten asfalt
Den negativa påverkan på hälsan är störst när däcken används. Redan utsläppen från uppsliten asfalt överskuggar vinsterna, enligt studien.
– Den småskaliga gruvbrytningen, där det sker många olyckor och dödsfall, står för den näst största andelen av dubbdäckens negativa hälsopåverkan. Dödsfall kopplade till konflikten i Kongo-Kinshasa står för den minsta delen, men här finns samtidigt fler aspekter som inte är inkluderade i studien. Konflikten påverkar ju hela samhället, och jag tror inte många tänker på att användningen av dubbdäck bidrar till situationen i landet, säger forskaren Anna Furberg i ett pressmeddelande.
Enligt studien räddar dubbdäcken mellan 60–770 levnadsår i trafiken under vintern, medan 570–2 200 levnadsår går till spillo i ett bredare livscykelperspektiv.
Negativa effekter
Nyttan med däcken finns främst i Skandinavien, samtidigt som närmare en tredjedel av de negativa effekterna på hälsan drabbar människor utanför Skandinavien.
– Det här är en tydlig illustration av vad den globaliserade produktionen kan medföra. Här blir det några som överlever på andras bekostnad, och det är andra människor än de som drar nytta av produkten som får betala de negativa effekterna, säger Sverker Molander, professor i miljösystem och risk vid institutionen för teknikens ekonomi och organisation, vid Chalmers, i pressmeddelandet.
Bra vinterdäck
Anna Furberg och Sverker Molander menar att försiktig körning och bra vinterdäck kan vara ett alternativ, förutsatt att plogning och sandning fungerar.
– Men vår studie visar också på behovet av mer forskning kring alternativ till dubbdäck, som inte har samma negativa hälsoaspekter, säger Anna Furberg.