Rapporten visar att nätverkstjänsten Facebook – trots internationell lagstiftning och eget regelverk mot online-handel med vilda djur– inte bara erbjuder en blomstrande marknad för den illegala handeln, utan dessutom underlättar den med algoritmer och grupprekommendationer.
– Det tog bara några klick för våra forskare att hitta 129 olika inlägg som innehöll illegal handel med vilda djur, säger kampanjledaren Oscar Soria på Avaaz.
– Handeln sker i fullt dagsljus. Säljarna drar sig inte för att lista sina ”varor” i offentliga grupper, inte heller för att inkludera sina telefonnummer i inläggen.
Bortsett från det lidande djuren utsätts för har handeln förödande effekter på den biologiska mångfalden och stabiliteten i naturliga ekosystem, fortsätter han.
Fortsatt handel
För fyra år sedan gick Facebook ut offentligt med ambitionen att få stopp på handeln med vilda djur på plattformen, och inledde ett samarbete med Coalition to End Wildlife Trafficking Online, CEWTO, vars mål var att få ner hadeln med 80 procent till 2020.
– En rapport från frivilligorganisationen Alliance to Counte Crime Online, från oktober 2020, visade dock att antalet sidor och grupper med olaglig djurhandel tvärtom ökat på Facebook under den tiden, säger Oscar Soria och framhåller att det ser likadant ut nu.
– Vi vet att Facebook misslyckats med att följa sina egna regler eftersom fler än hälften av grupprekommendationerna, 54 procent, riktade till våra forskare av plattformens algoritmer styrde mot inlägg där hotade vilda djur bjöds ut till försäljning.
”Blomstrande marknadsplats”
Camilla Nordsted är kommunikationsansvarig på Meta Nordic (Meta äger bland annat Facebook, reds anm.) Hon skriver i mejlsvar till Dagens ETC att Avaaz rapport är ”baserad på tvivelaktig metodologi och ett mycket litet urval”.
– Vi har banat väg för teknik som ska hjälpa oss hitta och ta bort denna typ av innehåll, varit med och grundat CEWTO och samarbetar med en lång rad expertorganisationer för att hantera utmaningen med illegal djurhandel.
– Vi möter dock hårt motstånd. De som ligger bakom dessa bedrövliga handlingar utvecklar ständigt nya taktiker för att försöka komma runt våra åtgärder.
Camilla Nordsted framhåller att Facebook har en strikt policy och arbetar kontinuerligt med granskning av innehåll. Facebook har också lanserat pop up-meddelanden.
– Om en användare söker på exempelvis ”tiger+köpa”, dyker det upp en pop-up för att påminna personen om att denna aktivitet går emot Facebooks policies.
Enligt Oscar Soria och Avaaz har dessa åtgärder hittills varit otillräckliga.
– Vi rekommenderar bland annat att Facebook utökar granskningen, begränsar sökresultaten vid misstänkta ordkombinationer och säkrar att deras algoritmer inte haussar handeln.
– Idag erbjuder Facebook en blomstrande marknadsplats för olaglig handel med utrotningshotade djur, säger Oscar Soria.