Nyligen konstaterade det Klimatpolitiska rådet att regeringens klimatpolitik inte är tillräcklig för att nå klimatmålen. Nu kommer ny kritik mot regeringens klimatpolitik i en rapport från SNS (Studieförbundet Näringsliv och Samhälle) där tre forskare slår fast att klimatomställningen behöver ske i hela samhället, inte bara inom energisektorn.
– Vi behöver använda alla verktyg vi har för att främja en strukturomvandling, snarare än ”bara” förändringar inom traditionell miljöpolitik, säger Fredric Bauer, biträdande universitetslektor i teknik och samhälle vid Lunds universitet och en av forskarna bakom rapporten.
Han anser att regeringens fokus på fossilfri energi är för snävt.
– Fossilfri energi är en nyckelfråga men den här regeringen satsar på kärnkraft som den stora grejen för omställningen, det menar vi är helt otillräckligt.
Saknar svenskt initiativ
Andra områden där utsläppen är stora och där det skulle behövas fler satsningar är inom stål, kemi, grus, mineral- och processindustrin, enligt rapporten.
EU:s klimatpaket, gröna given, är ett viktigt steg på vägen – även om det är för tidigt att säga om det kommer att lyckas, säger Fredric Bauer.
– Där har man tagit ett samlat grepp med initiativ och styrmedel i flera delar av ekonomin. Men vi ser inget liknande initiativ på nationell nivå. Ingen regering i Sverige har hittills drivit den typen av bredare strukturomvandlingspolitik.
Hur viktig är politikens roll i klimatomställningen?
– De klimatmål vi har bygger på politiska överenskommelser. Då är det politikens roll att skapa incitament och strukturer som gör det möjligt att nå målen. Sedan behövs det naturligtvis handling och förändring utanför politiken där övriga samhället, till exempel näringslivet, fattar beslut i linje med de målen.
Är du hoppfull om att regeringen kommer att genomföra de förändringar som ni tycker behövs?
– Vi har sett en del oroande tecken på sistone, där den här regeringen inte har tagit alla möjligheter som erbjudits, utan istället bromsat en del initiativ. Men vi hoppas att alla regeringar, inte minst den svenska, följer ambitionen i gröna given och ser den som en möjlighet att driva en ambitiös miljöpolitik.
Han lägger till att politiken aldrig är neutral, utifrån en historisk analys av tidigare stora strukturomvandlingar inom ekonomin.
– Att vara passiv är att aktivt ta ställning för att bevara de strukturer som finns, som vi vet är ohållbara.