Luftföroreningar dödar nästan en halv miljon spädbarn om året, enligt en färsk rapport från Health Effects Institute HEI. De allra flesta dödsfallen inträffar inte oväntat i utvecklingsländer, med de allra flesta fallen i Afrika söder om Sahara.
Nästan två tredjedelar av dödsfallen som dokumenterats har kopplats ihop med föroreningar inomhus, det vill säga från förbränning av kol, trä och djurspillning i samband med tillagning av mat.
Enligt rapporten påverkar föroreningarna även fostren i livmodern, vilket ökar risken för prematur födsel och låg födelsevikt, i sin tur två riskfaktorer för spädbarnsdöd.
– Vi förstår ännu inte helt mekanismerna bakom, men någonting händer som orsakar att bebisar slutar växa och tappar i födelsevikt. Där finns en epidemiologisk länk som visats i flera länder och i flera olika studier, säger Katherine Walker, chefsforskare vid HEI, till The Guardian.
Orsakar skador på organen
Men känner sedan tidigare till att bebisar med för låg födelsevikt är mer mottagliga för infektioner och lunginflammation och att de prematura bebisarnas lungor inte är fullt utvecklade.
Tragiken tar dock inte slut vid en ökad risk för dödsfall. Enligt Beate Ritz vid Kaliforniens universitet UCLA orsakar luftföroreningar också skador på hjärnan och andra organ, vilket gör det extra viktigt att arbeta för minskade utsläpp och förbränning av fossila bränslen.
Enligt forskarna bakom rapporten har inte mycket hänt i fråga om luftens kvalitet de senaste tio åren, trots att varningarna om hur denna påverkar liv och hälsa duggat tätt sedan åtminstone fem år tillbaka.
Men det finns en ljusning. Enligt rapportförfattarna kan världens alla nedstängningar i coronans spår – det vill säga med resultatet att utsläpp från industrier och trafiken gått ned – ha gjort att människor fått upp ögonen för hur det känns att omge sig med renare luft.