Hjälporganisationen Oxfam har i en ny rapport undersökt konsumtionsutsläppen från olika inkomstgrupper mellan åren 1990 och 2015 – en period under vilken mängden koldioxid i atmosfären fördubblades. Rapporten visar bland annat att den rikaste procenten i världen släpper ut mer än dubbelt så mycket koldioxid som de 50 procent fattigaste av jordens befolkning. Det betyder att den rikaste procenten ensamma står för omkring 15 procent av de globala utsläppen. Det är mer än alla EU-medborgare tillsammans, för att göra ännu en jämförelse.
– Den extrema klimatojämlikheten är en direkt konsekvens av att makthavare i flera decennier strävat efter en ojämlik och klimatskadlig ekonomisk tillväxt, säger Tim Gore, chef för Oxfams klimatarbete och rapportens författare.
Stor del importerad konsumtion
Om utsläppen inte minskar och ojämlikheten förblir okontrollerad kommer koldioxidbudgeten att vara förbrukad till år 2030. Koldioxidbudgeten är den mängd koldioxid som kan släppas ut i atmosfären utan att de globala temperaturerna stiger över 1,5°C - det mål som sattes i Parisavtalet för att undvika de allra värsta effekterna av klimatförändringarna.
Klimatojämlikheten är enligt rapporten så extrem att de rikaste 10 procenten ensamma skulle förbruka budgeten till 2033 – även om alla andra utsläpp i hela världen skulle upphöra.
En stor del av de rikastes utsläpp kommer från importerad konsumtion som inte ingår i den nationella utsläppsstatistiken där de bor.
– Sverige och andra länder behöver införa åtgärder och mål för att minska konsumtionsutsläppen, även de utsläpp som importeras från andra länder. Det är viktigt att regeringen och samarbetspartierna går vidare med arbetet att sätta mål för detta som utlovat, säger Robert Höglund, kommunikationschef på Oxfam Sverige.
Unga och fattiga mest utsatta
Ingen är immun inför klimatförändringarna, men det är människor som lever i fattigdom som drabbas hårdast. Under 2020 har klimatkrisen bidragit till cykloner i Bangladesh och Indien, en förödande gräshoppsinvasion i flera afrikanska länder samt bränder och värmeböljor i USA och Australien som saknar motstycke.
– Den rika minoritetens överkonsumtion förvärrar klimatkrisen, men det är ungdomar och människor i fattigdom som drabbas av konsekvenserna, säger Tim Gore.
Enligt Oxfams rapport måste den rikaste tio procentens utsläpp bli tio gånger lägre till 2030 för att nå 1,5-gradermålet. Om dessa 10 procent, motsvarande 630 miljoner människor, bara minskade sina utsläpp till genomsnittet för EU-medborgare så skulle världen bli kvitt en fjärdedel av dagens globala koldioxidutsläpp.