De omdiskuterade planerna på att bygga en tredje landningsbana på Heathrow stoppades på torsdagen av brittisk domstol. Beslutet motiveras av att planerna för utbyggnaden inte är förenliga med Parisavtalet om att begränsa klimatförändringarna och hålla ökningen av den globala medeltemperaturen väl under 2 grader, skriver The Guardian.
Redan nu är Heathrow Europas mest trafikerade flygplats, och den sjunde i världen, med över 80 miljoner passagerare om året.
Den nya landningsbanan skulle öppna upp för minst 700 nya flygplan dagligen, vilket skulle ge kraftigt ökade utsläpp av växthusgaser.
Heathrow väntas överklaga beslutet, men regeringen har sagt att man inte kommer lämna in någon överklagan, uppger BBC.
Det är den första avgörande domen i världen där Parisavtalets löften väger tyngre än ny fossil infrastruktur. Beslutet mottogs med stort jubel från klimataktivister utanför domstolen, uppger BBC.
– Det är nu klarlagt att våra regeringar inte kan fortsätta hävda att de står fast vid Parisavtalet, medan de samtidigt agerar på ett sätt som uppenbart strider emot det, säger Tim Crosland från organisationen Plan B, till The Guardian.
– Klockan slår nu högt och tydligt för fossilindustrin.
Även den svenska miljörörelsen jublar.
– Det är en jättestor framgång att domstolen tar Parisavtalet på allvar, säger Mikael Sundström, ordförande för miljöorganisationen Jordens vänner i Sverige, till Dagens ETC.
– Våra systerorganisationer i England och Wales har kämpat väldigt mycket med den här frågan.
Kan påverka andra länder
Domen spås påverka liknande planer i andra länder, som exempelvis planerna på utbyggnaden av Arlanda flygplats och oljeraffinaderiet Preemraff i Lysekil.
– Det är verkligen något som vi måste lära av i Sverige när det gäller planerna på utbyggnaden av Arlanda och Preemraff, säger Mikael Sundström.
– Det spelar tillbaka på den svenska klimatlagen. Om den ska vara på allvar så måste den påverka stora infrastrukturprojekt. Det här spelar en jättestor roll. Det kommer sätta press på ett helt annat sätt.
Beslutet visar också vikten av att enskilda länder går före i klimatarbetet, säger Mikael Sundström.
– Det är starkt av England att gå före. Sådana här saker påverkar verkligen, att något land går före. Det är många som säger att det inte spelar någon roll vad Sverige gör, men det här visar att de har fel. Nu blir det fokus på de stora miljöbovarna. Vi har förflyttat oss från vad du och jag kan göra som individer till att sätta fokus på de här stora infrastrukturprojekten, de tunga miljöbovarna. Jag tror det här kan ha stor påverkan.