BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Regeringarna i Indien och Bangladesh planerar att bygga kolkraftverket Rampal strax utanför Sundarbans. Ett mindre företagsägt kolkraftverk planeras strax intill.
– Sundarbans har länge utsatts för miljöpåfrestningar från transporter och industrier. 4,7 miljoner ton kol som förbränns bara kilometer därifrån kommer att öka exploateringen och miljöförstöringen, säger Mowdud Rahman, forskare vid Indian Institute of Technology i Bombay, Indien.
Kolkraftverken väntas bland annat orsaka stora utsläpp av giftig svavel- och kvävedioxid och miljontals ton aska. Kolet till kraftverken måste importeras och fraktas genom känsliga naturområden, floder måste dräneras, och för driften krävs 219 000 kubikmeter flodvatten varje dygn.
– Mangroveskogen fungerar både som kolsänka och som en naturlig barriär mot återkommande cykloner och stormar. Barriären försvagas om kolkraftverken byggs, samtidigt som utsläppen spär på klimatförändringarna och gör extrema väderhändelser vanligare, säger Amanda Tas på föreningen Skydda Skogen.
Omkring 6,5 miljoner människor är direkt eller indirekt beroende av Sundarbans för sitt uppehälle. Lokalbefolkning och miljöorganisationer, bland annat National Committee to Protect Oil, Gas, Mineral Resources, Power and Ports (NCBD) i Bangladesh, har protesterat sedan landets statliga energiorgan BPDB och Indiens statsägda energikonglomerat NTPC klubbade Rampalprojektet.
– Vi kan bygga hur många kraftverk som helst. Men vi kan inte skapa ett nytt Sundarbans om det förstörs, sa demonstranten Saddam Hossain vid en protestaktion i november, enligt TT.
Flera demonstranter har skadats när polisen gått till attack för att stoppa protesterna.
Aktivisterna har stöd av en lång rad internationella experter som vittnar om förödande konsekvenser för Sundarbans, ett område som delvis är klassat som världsarv.
Hårt motangrepp
Men Bangladeshs premiärminister Sheik Hasina, som vann FN:s miljöpris "Champion of the Earth" 2015, har gått till hårt motangrepp mot dem som vill stoppa kolkraftverken och kallar motståndarnas uppgifter för "propaganda" och "politiskt motiverad retorik".
Hon säger till nättidningen Bdnews24 att kraftverket Rampal inte kommer att påverka miljön eftersom myndigheterna, med hjälp av modern teknik, ska se till att "hålla föroreningarna på minimal nivå".
Finansministern Abul Mal Abdul Muhit medger däremot att det finns problem:
– Så många fartyg kommer att frakta kol (…) det kommer ha stor påverkan på floran och faunan där, sa han till Bdnews24 i februari.
I Bangladesh har bara 62 procent av befolkningen tillgång till elnätet. Rampal och Orion är två av elva planerade kolkraftverk. Regeringens mål är att hälften av elen ska komma från kolkraft 2021, medan tio procent från förnybara källor. Förnybar energi räcker inte för att ge hela befolkningen tillgång till el inom rimlig tid, menar Mowdud Rahman.
– Vi måste få till en bra energimix. Genom att uppgradera våra naturgaskraftverk kan vi få ut 5 000 MW på kort tid. På längre sikt borde regeringen fokusera på att finna fler gasfyndigheter samtidigt som vi gradvis ökar användningen av förnybara energikällor.
Camille Risler på Asia Pacific Forum on Women, Law and Development menar att kvinnorna, vid sidan av miljön och klimatet, är de stora förlorarna om kraftverken byggs.
– Förgiftat vatten, minskad livsmedelssäkerhet och klimatförändringar ökar ojämlikheten mellan fattig och rik, kvinna och man. I Bangladesh är det ovanligt att fattiga kvinnor får sin el från elnätet. Förnybara, lokalägda energikällor skulle ge kvinnor energidemokrati och minska ojämlikheten, säger Camille Risler.
Företagen vinner
De som vinner mest på kraftverken är företagen, menar hon, och får medhåll av Mowdud Rahman.
– Varje nytt miljonprojekt innebär nya kontrakt, nya möjligheter att beslagta mark och nya byggaffärer för storföretag med kopplingar till Bangladesh politiska etablissemang. De gör stora vinster på varje nytt miljon-dollarprojekt.
Världsbanken har kallat Bangladesh en "förebild inom solenergi". Samtidigt finansierar banken indirekt 41 nya kolkraftverk i Asien, enligt en rapport från Inclusive Development International, däribland kolkraftverket Rampal.
Nu planerar kommittén NCBD nya protester.
– Kommittén har manat till en halv dags generalstrejk i Dhaka om inte projektet stoppats till den 25 januari. Regeringen uppträder tyranniskt nu, men det växande motståndet inger hopp, säger Mowdud Rahman.