Därför sjösätter Naturskyddsföreningen nu kampanjen ”Operation: Rädda bina”.
– Det började med att vi förra året uppmanade alla att bygga vildbihotell. Vi upptäckte då vilket enormt engagemang det fanns hos svenska folket så vi beslöt att jobba vidare med detta, att få folk att odla bivänliga blommor på balkonger och omvandla gräsmattor, som är rätt livlösa ytor, till ängar, säger Per Bengtson, projektledare för kampanjen.
– Vi bearbetar naturligtvis också politiker, men med tanke på hur lite ängsmarker det finns kvar i Sverige är det här något som alla kan bidra med, det räcker med att vara lite lat och börja med att klippa gräsmattan mer sällan.
Allvarligt läge
Att läget är allvarligt står utom tvekan. Så sent som i februari publicerades en internationell studie som varnade för en mycket omfattande nedgång i mängden insekter världen över.
Exakt vad som driver den storskaliga nedgången är det ingen som vet. Bekämpningsmedel, matbrist, bostadsbrist, klimatförändringar och ett förändrat landskap brukar nämnas som de primära orsakerna.
– Insekter har helt enkelt fått försämrade livsmöjligheter, säger Tomas Roslin, professor i insektsekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.
Utan att vara närmare insatt i Naturskyddsföreningens kampanj tror han att det kan vara en bra väg framåt för att bidra till de vilda binas överlevnad.
– Man kanske inte kan vända hela utvecklingen genom att odla några fler blommor på sin gräsmatta, men det stora värdet ligger i att göra folk uppmärksamma på problemet, att man får dem att förstå hur fantastisk naturen är, att folk verkligen får upp ögonen för vad bina kräver för sin existens just genom att helt konkret fundera på vad var och en kan erbjuda dem på sin egen bakgård, säger han.
Större förståelse
Att ett liv närmare bin kan bidra till större förståelse för naturen kan Åke Jansson, pensionerad tillsynsman från Uppsala, intyga. Själv började han bygga bihotell och borra hål i stubbar för flera decennier sedan, efter att ha sett en minskning av humlor och solitära bin på sina marker.
– Jag märkte ju att olika sorters vilda bin tyckte om det där. Det blev en väldig fart på dem. Men det är klart att det inte räcker med att borra några hål. Det som krävs är en omdaning av hela jordbruket, säger han.