Den nya webbsajten Global Forest Watch lanserades nyligen av den USA-baserade tankesmedjan World Resources Institute tillsammans med Google och fler än 40 olika organisationer. Med hjälp av bland annat amerikanska satelliter kan allmänheten via Global Forest Watch med stor precision zooma in hur världens skogar månad för månad minskar eller ökar i omfång.
Vid lanseringen deltog företrädare för USA:s, Norges och Mexikos regeringar, samt experter och representanter för ursprungsbefolkningar och andra organisationer.
– Det är verkligen jätteviktigt att vi kan använda detta verktyg för att studera data. Det gör det möjligt att tala om vad som sker på marken och kommer att ha en stor betydelse i vår dialog med partners i olika delar av världen, säger Kerri-Ann Jones, biträdande utrikesminister, med ansvar för havs-, miljö- och vetenskapsfrågor vid USA:s utrikesdepartement.
Eftersom den nya webbsajten är gratis och tillgänglig för alla är förhoppningen att den ska göra det möjligt för människor i olika delar av världen att sätta press på regeringar och företag för ett mer ekologiskt hållbart skogsbruk.
Får varningar
Med hjälp av Global Forest Watch kan användare få tillgång till varningar om utvecklingen via e-postmeddelanden. Det går även att dela med sig av bilder från Global Forest Watch på sociala medier, vilket utvecklarna hoppas ska leda till att fler människor och organisationer engagerar sig i frågan.
Bakom satsningen står en rad ickestatliga organisationer och statliga organ, däribland svenska Sida.
Global Forest Watch kommer att göra det möjligt att bevaka hur stora skogsbolag agerar, varav en del bedriver illegal avverkning.
Rajiv Shah vid USA:s biståndsorgan Usaid menar att detta kommer att göra det möjligt för hans myndighet att arbeta tillsammans med utländska företag för att minska skogsskövlingen i särskilt utsatta områden.
– Det går inte att lösa problem som inte syns, säger Rajiv Shah.
Vid sidan av avverkning av timmer så fälls även mycket regnskog för att bereda plats för plantage för produktion av palmolja – vilket ingår i tillverkningen av en lång rad produkter.
Ett land som är särskilt utsatt för skogsskövling är Indonesien, bland annat genom produktionen av palmolja.
Illegal avverkning
I samband med att Global Forest Watch lanserades för ett par veckor sedan kunde utvecklarna visa hur illegal fällning av skyddad regnskog genomförts i Indonesien, men också inne i ett naturreservat i Elfenbenskusten.
– Ursprungsbefolkningar kan se precis vad som händer, och var det sker – och kanske till och med lista ut vilka som är de skyldiga. Så detta innebär en dramatisk förbättring av bevakningen över hela världen, sade Nigel Sizer vid World Resources Institute i samband med presentationen av den nya webbsajten.
Vissa företag som Unilever och Nestlé har lovat att inte samarbeta med leverantörer som ägnar sig åt skogsskövling. Företagens representanter säger att de kommer att använda sig av Global Forest Watch för att avslöja leverantörer som inte lever upp till deras krav.
– Global Forest Watch är ett stort steg framåt och att få tillgång till färsk data är verkligen något nytt. Detta kommer att förändra hur vi bedriver affärer, säger Duncan Pollard vid Nestlé.
Skogsskövlingen har minskat under de senaste tio åren tack vare lokala och internationella insatser. Men enligt FN:s jordbruksorgan FAO gick ändå 2,3 miljoner kvadratkilometer skog förlorade mellan åren 2000 och 2012. Det motsvarar en skövling av motsvarande 50 fotbollsplaner med skog varje dag.