Först och främst skulle de stora utsläppen från stål- och cementtillverkningen undvikas. Dessutom binder virket allt kol trädet absorberat ur atmosfären under sin livstid.
Trä som byggnadsmaterial i större konstruktioner har marginell betydelse idag, men skulle kunna ta upp till 50 procent av marknaden till 2050 om virkesindustrin ökar i samma takt.
Om länder med stor utvecklingspotential inom virkesindustrin tas med i beräkningarna skulle så mycket som 90 procent av all urban nybyggnation 2050 kunna bestå av trähus.
Det skulle i så fall minst halvera utsläppen från stål- och betongindustrin, enligt studien.
– Vår analys visar att dessa möjligheter kan förverkligas under förutsättning att virkesskogarna förvaltas hållbart, samt att virket från rivna träbyggnader återanvänds, säger studiens huvudförfattare Galina Churkina, som är klimatforskare knuten både till PIK och Yale School of forestry and environmental studies i USA.
Dessutom måste kurvan för genomsnittlig bostadsyta per person plana ut på dagens nivåer.
Hälften brinner upp
Att så mycket som 90 procent av nybyggnationen i världens städer skulle kunna vara trähus om 30 år låter som en väldigt hög siffra, särskilt med tanke på att efterfrågan på skogsråvaror redan är hög.
– Trycket på skogen är verkligen stort. Därför handlar det om att prioritera. Det övergripande målet måste vara att öka kolinlagringen på land. Då hamnar användningen av timmer som byggmaterial i topp, eftersom det inte bara är en kolsänka, utan dessutom minskar energiåtgången i byggandet, säger Galina Churkina.
Idag förbränns istället omkring hälften av allt timmer om biobränsle enligt FN-organet FAO – vilket tvärtom spär på klimatkrisen
I Sverige hävdar skogsindustrin att skogen förvaltas hållbart, medan miljörörelsen menar att det finns brister, inte minst på områden som biologisk mångfald och levande ekosystem. Vad menar ni med ”hållbar förvaltning” i studien?
– Vi menar precis en skogsförvaltning som prioriterar ekosystemtjänster och bevarande av biologisk mångfald. Det ställer inte bara krav på markförvaltningen utan också på hållbar styrning när det gäller exempelvis internationell virkeshandel och certifiering, säger Christopher Reyer, medförfattare och klimat- och skogsforskare på PIK.
Höga krav på miljöhänsyn är inget hinder, utan en förutsättning, för att nästan helt ersätta betong och stål med förnybara byggmaterial, enligt forskarna.
– Hittills outnyttjad avverkningspotential i dagens skogar, plus trädplanteringar och småskalig odling av snabbväxande bambu kan täcka behovet. Det finns visserligen en hel del osäkerhet i beräkningarna, men det är väl värt att utforska, säger Christoper Reyer.