Det visar en ny studie från universitetet i Arizona, USA. Genom att kombinera information om arter som redan dött ut lokalt till följd av klimatet, med data om förflyttningsmönster och varierande prognoser för framtida klimat, uppskattar forskarna att en tredjedel av världens växter och djur kan vara utrotade om 50 år.
– Bland de 538 arter vi studerade har 44 procent redan dött ut på en eller flera platser. I en tidigare studie från 2016 fann jag att av 976 arter som undersökts över tid hade 47 procent försvunnit på lokal nivå. Totalt utdöende är däremot inte lika vanligt, säger John J Wiens, professor på institutionen för ekologi och evolutionsbiologi vid Arizona-universitet, och en av forskarna bakom studien, till Dagens ETC.
Extremtemperaturer dödar
Genom att analysera ett 20-tal klimatvariabler på varje enskilt ställe kunde forskarna fastställa vilka aspekter av klimatförändringarna som drabbar växt- och djurlivet hårdast, och hur stora förändringar en population kan tåla utan att gå under.
– Vi uppskattade också hur snabbt olika populationer kunde förflytta sig för att komma undan höjda temperaturer. Alla dessa små delar av information för varje art, ger en uppskattning av risken för global utrotning för hundratals arter, säger forskaren Cristian Román-Palacios.
En överraskning för forskarna är att maxtemperatur under somrarnas hetaste dagar förefaller vara den enskilt viktigaste faktorn bakom arters utdöende. Studien visar att omkring hälften av de studerade arterna dör ut när maxtemperaturen ökar med mer än 0,5°C. Enskilda värmeböljor är alltså farligare än höjd årsmedeltemperatur, även om årsmedeltemperatur är det som vanligen används som mått för global uppvärmning.
– Ja, vår studie visar starkt på detta mönster, men inte varför det är så. Samtidigt är det logiskt att arter raderas ut av extremtemperaturer under den varmaste tiden på året, och inte av några grader mildare vintrar, särskilt i varmare delar av världen, säger John J Wiens.
Tropiska arter mest utsatta
Studien visar också att utdöende troligen kommer att vara 2–4 gånger vanligare i tropikerna än i den tempererade zonen.
– Många arter i tropikerna är vana vid milda temperaturer året om. De är inte anpassade till extrem hetta eller kyla. Så även en liten temperaturökning kan vara dödlig, säger John J Wiens.
Forskarna hoppas att studien, och övrig klimatforskning, ska leda till snabb handling för att hejda uppvärmningen.
– En del människor tycks betrakta klimatkrisen som en meteor som slår ner och orsakar massutdöende. Men krisen är skapad av människor och vi kan kontrollera utvecklingen, säger han.
Om vi lever upp till Parisavtalets mål kan färre än två av tio arter utrotas till 2070. I annat fall kan så många som hälften vara borta om 50 år.
– Det är upp till oss, säger John J Wiens.