I september förra året satte sig en grupp aktivister från organisationen Återställ våtmarker på E18 utanför Stockholms universitet för att rikta fokus på de fossila utsläppen. Bilden togs av aktivisterna själva.
Dagens ETC
Tolv klimataktivister döms för sabotage efter att ha blockerat Roslagsvägen/E18 utanför Stockholms universitet i september förra året.
Advokaten kallar domen felaktig och vill överklaga.
– Det är inte vi som är bovarna. Vad är en tio minuter lång försening i trafiken mot brotten som begås mot klimatet? säger dömda Sara Sundell, 58.
Klockan är runt nio på morgonen den 19 september och klimataktivisterna agerar med beslutsamhet. Klädda i neonfärgade västar slår de sig ner tvärs över den södergående körbanan på Roslagsvägen/E18 utanför Stockholms universitet. Mellan sig håller de banderoller med texterna ”Återställ våtmarker” och ”Vi är demokrati”.
Deras mål är att fästa allmänhetens uppmärksamhet på fossilutsläppens roll i klimatkrisen.
Aktionen är noga förberedd. Ambulansvakter är utplacerade för att slå larm om en ambulans närmar sig och behöver släppas förbi, och sekunden gruppen går ut på motorvägen kontaktas 112 för att räddningsfordon ska kunna ledas om.
Polis dyker snabbt upp på platsen och avbryter aktionen. Enligt aktivisterna efter bara tolv minuter.
I dagarna kom domen: Tolv aktivister döms för brotten sabotage och ohörsamhet mot ordningsmakten. Straffen varierar – flera döms till villkorlig dom och samtliga får dagsböter mellan 3 000 och 24 600 kronor.
”Ett slag i magen”
Sara Sundell är en av personerna som deltog i aktionen. Det var första gången hon själv var med på en blockad. Nu är hon dömd till villkorlig dom och böter.
Ångrar hon sig? Absolut inte.
– Låt mig förklara varför jag blev aktivist. När min son var tonåring för flera år sedan kom han en dag hem från skolan och sa: Det spelar ingen roll vad jag blir. Jag kommer ändå inte ha nån framtid, för det kommer inte finnas någon beboelig värld när jag ska välja liv. Det var ett slag rakt i magen på mig.
Jag är gammal snart, ingen vettvilling. Jag vet vad det handlar om
I förhör har samtliga aktivister nekat till brott. De erkänner att de befunnit sig på platsen och deltagit i blockaden men hävdar att deras grundlagsskyddade demonstrationsfrihet ger dem den rätten. De hävdar också att de har agerat i nöd – där faran utgjorts av den rådande klimatkrisen – och därför inte kan dömas.
– Detta är en orimlig dom. Vi har ett klimatnödläge. Men våra politiker känns inte vid det. Vi har forskare som säger det, vi har FN som säger det, det här är ingen åsikt utan ett faktum. Samtidigt leder vår politik leder till ökade utsläpp, det är inte heller någon åsikt. Vi befinner oss i ett nödläge och måste göra något, säger Sara Sundell.
Borde inte en dom ha varit med i planeringskalkylen som en möjlig utgång?
– Absolut, det finns alltid med i beräkningen. Jag är 58 år och har kompisar som börjar gå i pension. Jag är gammal snart, ingen vettvilling. Jag vet vad det handlar om, säger hon.
Vad skulle du säga till folk som tycker att den här typen av aktivism försvårar för klimatrörelsen eftersom den gör folk som drabbas av den förbannade?
– Det är bra om folk blir förbannade. Vi kan inte fortsätta enligt business as usual. Alla måste stanna upp och tänka. Jag ser hellre att folk upprörs än att de bara fortsätter som robotar.
Sara Sundell har ett brett klimatengagemang och är också engagerad i organisationen Rebellmammorna. Hon anser att båda organisationernas aktivism behövs.
– Rebellmammorna sitter på gatan och sjunger. Den typen av demonstrationer är snälla och stör nästan ingen. Men de blir inte så omskrivna heller.
Det är här hon ser motorvägsblockadernas styrka.
– För att bryta igenom mediebruset behöver det hända något. Vi väljer att sätta oss på en motorväg.
”Tillräckligt allvarlig”
I domen konstateras att den vägledande praxisen för likande domar inte är helt enhetlig. Men slutsatsen blir ändå att varken Regeringsformen eller Europakonventionen anses utgöra hinder för att döma för sabotage när vägar har blockerats genom icke tillståndsgivna demonstrationer. Tingsrätten resonerar sig också fram till att vägblockaden är att anse som en ”tillräckligt allvarlig störning” för att omfattas av sabotagebestämmelsen i Brottsbalken. Tingsrätten bedömer heller inte att omständigheterna kring aktionen gör att de tilltalade kan frikännas på grund av nöd.
”Godtycklig dom”
Bara dagar före aktionen vid universitetet blockerade en grupp klimataktivister från Återställ våtmarker Essingeleden. Även deras fall hamnade i domstol, men den gången blev aktivisterna friade i tingsrätten. I deras fall ansågs den trafikstörning som orsakats inte var tillräckligt allvarlig för att räknas som sabotage. De aktivister som i augusti 2022 blockerade E4:an i Solna blev även de friade för sabotagebrottet i hovrätten, efter att ha blivit dömda i föregående instans. Deras fall har nu överklagats till Högsta domstolen, som ännu inte meddelat om de tar upp fallet.
– Detta visar att vår dom är godtycklig, säger Sara Sundell.
”Felaktig dom”
Pia Björstrand är den advokat som har försvarat Sara Sundell i Tingsrätten. Hon kallar domen ”anmärkningsvärd”.
– Jag blev faktiskt förvånad. Jag har uppfattat att väldigt många har följt rättsfallet som friades i Svea hovrätt. Det var en väldigt grundlig och välskriven dom. Efter den har fler åklagare följt fallet och lagt ner misstankar om sabotage.
Hon konstaterar att det i nuläget saknas något vägledande fall från Högsta domstolen och att de fall som hittills avgjorts i hovrätten inte har samma tyngd.
– Det är väldigt olyckligt att rättspraxis spretar så. I mina ögon blir det nu helt slumpmässigt, mer ett resultat av domarens tyckande än en rättssäkerhet för de som medverkar.
Eftersom Pia Björstrand anser att domen är felaktig ger hon sin klient rådet att överklaga.
Sara Sundell har funderat på om överklagan är rätt väg att gå.
– 18 000 i böter och därutöver advokatkostnader har gjort att jag varit lite låg i några dagar. Men ja, jag ska banne mig överklaga. Det är inte vi som är bovarna. Vad är en tio min lång försening i biltrafiken mot brotten som begås mot klimatet.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.