Skogsutredningens förslag, som presenterades i höstas av utredaren Göran Enander, startade ett muller inom kyrkan. Många gröna röster hyllade utredningens förslag – medan skogsförvaltare på stiftsnivå har varit betydligt mer kritiska. Detta har Dagens ETC rapporterat om tidigare.
Framför allt har kritiken från stiftens skogsförvaltare riktats mot de av utredningens förslag som kräver att större skogsytor avsätts, det vill säga sparas. Dels gäller det förslaget om att 20 procent av kyrkans skogsareal – istället för dagens 5-10 procent – bör skyddas för biologisk mångfald och kolinlagring. Dels att en tredjedel av all skog bör ställas om till så kallat ”naturnära skogsbruk”. Även utredarens förslag om att minska hyggena och införa krav på att skogen ska vara äldre än idag innan den avverkas har väckt starka känslor på stiftsnivå.
Farhågorna kring att förslagen skulle slå hårt mot stiftens ekonomi gjorde att kyrkans skogsförvaltare beställde en kompletterande analys av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). För att resultatet skulle bli så användbart som möjligt för stiften ville de att analysen skulle bygga på statistik från stiftens egna beståndsregister, istället för den rikstäckande statistik från SLU som skogsutredningen använt sig av. Strax före jul blev analysen klar.
Stort tapp på kort sikt
Resultatet visar att utredningens förslag, om de blev verklighet, skulle minska intäkterna från skogsbruket med i genomsnitt 25 procent under de närmaste 100 åren. Den siffran överensstämmer i princip med skogsutredningens bedömning.
Däremot visar den kompletterande analysen att intäktstappet skulle bli avsevärt större på kort sikt. Tappet under en tioårsperiod skulle hamna på mellan 50 och 70 procent.
Hampus Holmström är den skogsanalytiker på SLU som tagit fram beräkningarna.
– Utredningens förslag skulle kortsiktigt slå jättehårt mot framför allt de stift som redan avverkat sitt skogsbestånd hårt. Där finns det ingen skog kvar att avverka om 20 procent avsätts, säger han, men betonar att detta endast skulle vara ett bekymmer de första åren.
Ett annat urval
Hampus Holmström är också tydlig med att han anser att förslaget om att spara 20 procent av skogen både är helt rimligt och genomförbart. Men han anser att de 20 procenten måste väljas ut på andra grunder än endast ålder.
– Det går att spara de 20 procenten på ett bättre sätt än att avsätta de äldsta. I vissa regioner kanske det är bäst att avsätta lövskog, i andra mer högproduktiv, yngre skog. Varje region måste analyseras för sig.
Remisser samlas in
När Dagens ETC ringer Göran Enander, ansvarig utredare för Svenska kyrkans skogsutredning, för att få en kommentar avböjer han eftersom han ännu inte har tagit del av SLU:s analys. Wanja Lundby-Wedin är 1:a vice ordförande i kyrkostyrelsen. Hon vill inte gå in på några detaljer eftersom hon inte satt sig in i detaljerna.
– Men om stiften har valt att be SLU om den här analysen så kommer vi naturligtvis ta del av den, det blir ännu ett dokument för oss att tillsammans med remissyttrandena analysera.
Den 25 februari går remisstiden ut för kyrkans skogsutredning. Då ska stiften ha lämnat in sina synpunkter på förslagen.