Genom att representanter från hyresgäströrelsen, fackföreningar, klimatrörelsen och olika nätverk som driver välfärdsfrågor nu skapar en gemensam plattform hoppas man kunna lyfta varandras frågor och bli bättre på att nå ut.
Det berättar Gunnar Westin som är brevbärare, vice ordförande för Seko Stockholm och en av initiativtagarna till Välfärdsalliansen.
– Vi har tillsammans gjort analysen att vi behöver stötta varandras kamper och frågor. Genom att ta gemensamma initiativ försöker vi främja och stärka progressiva rörelser, för att bättre kunna få ett politiskt genomslag, säger han.
Hitta nya vägar
Att den socialdemokratiskt ledda regeringen ingått ett samarbete med två borgerliga partier har minskat utrymmet att få igenom en förändring i progressiv riktning i partipolitiken, och då behöver man ta andra vägar, menar Gunnar Westin.
– Vi gör detta i ett läge där förhandlingsutrymmet på den parlamentariska arenan är extremt begränsat. Därför finns det en växande insikt om behovet av utomparlamentariska påtryckningar för att påverka opinionen, säger han.
Att tuffa klimatåtgärder behöver gå hand i hand med en politik som fördelar bördan rättvist och kompenserar de som annars riskerar att ta skada, den insikten har redan flera länder gjort.
Som Dagens ETC tidigare berättat så finns förslag på att med olika typer av skattelättnader och regionala avdrag så att klimatomställningen blir lättare att hantera redan i flera länder, bland annat Kanada och Norge.
Klimatrörelsen i Sverige har mycket att vinna på att samarbeta med sociala rörelser och fackföreningar. Det menar Janine O’Keeffe som sitter i styrelsen för föreningen Klimataktion och också har varit delaktig i ”Parents for future”, som deltagit vid den senaste tidens klimatstrejker. Hon vill få politikerna att förstå att vi inte kan ställa klimatet mot välfärden.
– De står inte emot varandra. Om folk lider ekonomiskt och har det svårt så blir det däremot svårt att ta hand om klimatet också. Men vi här i Norden har varit bättre på att ta hand om människor, vi ligger före och har därför lättare att ändra vår livsstil och ändå må bra, säger hon.
Inte höger-vänsterfråga
Att klimatrörelsen nu allierar sig med föreningar och aktivistgrupper på vänsterkanten och fackföreningar knutna till LO ser hon inte som ett problem. Hon välkomnar alla att engagera sig i klimatfrågan och menar att de lika gärna kan samarbeta med småföretag. Det viktiga är att bördan fördelas rättvist.
– Klimatet är inte en höger-vänsterfråga. Men det är en klassfråga.
Om de rikaste individerna började leva som en genomsnittlig europé, vilket är ett bra liv, så skulle världens tio procent rikaste människor minska sina utsläpp minska med en tredjedel, säger Janine O’Keeffe och hänvisar till klimatforskaren Kevin Andersons uträkningar.
– Vi kan lika gärna samarbeta med småföretag som med fackföreningar eller andra, det spelar ingen roll för mig. Det krävs så pass stora förändringar av samhället så att vi måste jobba ihop med många organisationer, annars kommer vi inte att lyckas. Företag som är större och rikare än vad hela stater är kommer däremot inte att kunna lösa problemet utan att minska sina utsläpp, säger hon.
”Räcker inte med demonstration”
Gunnar Westin på Seko Stockholm håller med. Han menar att det ofta finns en gemensam syn inom fackförenings- och klimatrörelsen på vilka det är som bör ta ett större ansvar.
– De 100 största företagen står för 70 procent av världens utsläpp. En klimatrörelse som ska lyckas måste konfrontera storkapitalet. Och det skulle jag säga är den dominerande uppfattningen inom den unga klimatrörelsen som växer fram nu, säger han.
– Jag ser gärna att högermänniskor går ut och demonstrerar för klimatet. Men det gör de ju inte.
Efter att Välfärdsalliansen haft ett inledande möte kommer nu den första demonstrationen att hållas, torsdagen den 16 maj i Stockholm. Ett tåg går från Sergels torg till Riksdagshuset och förhoppningen är att det förutom aktivister från de olika nätverken även sluter upp ungdomar från den världsomspännande klimatstrejkerna. Demonstrationen blir ett startskott snarare än ett mål, menar Gunnar Westin.
– Det är viktigt att de folkrörelser som vi har går ut och visar vad vi tycker. Det här blir en första utåtriktad manifestation, jag tror att det kan bli en viktig del av att bygga upp en opinion. Det räcker inte med en demonstration, men det är ett första steg.