Nu tävlar högerns partier – vem är mest för kärnkraft?
Partierna i Ulf Kristerssons regeringsunderlag tävlar om att vara mest kärnkraftsvänliga inför valet i höst.
Bild: TT
Dagens ETC
Tävlingen till höger om vem som är mest för kärnkraft fortsätter. Redan i höst kan en ny reaktor börja byggas i Ringhals om de borgerliga vinner valet, enligt KD:s energipolitiska talesperson Camilla Brodin. Förhastat, säger Ringhals ledning.
Olof Olsson Klugman
– Platsen är förberedd. Varför inte bara ge direktiv: ”Det är dags att gjuta betongplattan”?
Kristdemokraternas Camilla Brodin pratar om Vattenfalls planering för två nya reaktorer vid Ringhals som S-MP-regeringen stoppade 2014. Hon menar att bygget kan sätta igång redan till hösten och att den den första av två reaktorer kan stå klar 2028-2029.
– Det är bara att ta bort den våta filt som Löfvenregeringen la på. Åtskilliga miljoner kronor har redan lagts in i planeringsarbetet. Allt är klart, säger Camilla Brodin.
Att det är så enkelt tror inte alla på, vi återkommer till det. Men i energidebatten är det fullt ös när valåret börjar. Att reaktor 3 i Ringhals kärnkraftverk snabbstoppades ett par dagar före nyår och inte nådde full kapacitet förrän en vecka senare har inte ändrat på det. När det sedan blev stopp igen i torsdags kväll var det sjuttonde gången på fem år som produktionen abrupt stoppas i en svensk reaktor.
Fler reaktorer behövs för att minska sårbarheten, lyder Camilla Brodins slutsats.
– Det vi ser är säkerhetssystem som fungerar. Samtidigt är det otroligt sorgligt att vi inte har fler reaktorer att använda, säger hon.
Tävlar om kärnkraftsvurm
Partierna i Ulf Kristerssons regeringsunderlag – M, KD, L och SD – tävlar inför valet om vem som är mest för kärnkraft. Hittills har Liberalerna ensamma krävt statligt engagemang i form av lånegarantier till ny kärnkraft. Nu öppnar också Camilla Brodin för detta.
– Det är en intressant fråga. Det kanske är så att staten bör gå in med garantier just för att säkra upp ett elsystem som inte är väderberoende, säger Camilla Brodin.
Däremot ska staten låta bli att subventionera havsbaserad vindkraft, anser Camilla Brodin. Hon vänder sig starkt emot att regeringen flaggat för att man genom ett regeringsbeslut ska slopa anslutningsavgiften för dem som bygger vindkraft till havs.
– Man tar det beslutet som regering och hoppar över riksdagen. Varför skulle då inte nästa regering riva upp det beslutet? Det borde man säga till aktörerna att de bör ha med i kalkylen.
Att slopa avgiften är att jämna ut spelreglerna, invänder Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson för Centerpartiet.
– Staten har byggt ut stamnätet på land, då är det rimligt att staten också bygger ut stamnätet till havs. Det KD nu alltså vill är att slopa stöd för förnybart och införa det för kärnkraft, säger han.
Överens om två förslag
M, KD, L och SD är överens om två förslag som de menar ska bädda för ny kärnkraft. Det ena är att byta målet om hundra procent förnybar elproduktion 2040 till hundra procent fossilfri.
Det andra handlar om att ta bort begränsningen som idag finns i lagstiftningen om max tio aktiva reaktorer på samma platser som idag. Detta för att möjliggöra för små, modulära reaktorer. Också sådana kan färdigställas under 2020-talet, tror Camilla Brodin. Något som Rickard Nordin dömer ut som orealistiskt. Att hitta lämpliga platser, övertyga kommuner och gå igenom alla tillståndsprocesser är svårt nog, menar han. Dessutom ska någon betala.
– Under åtta år som energipolitiker har inte en enda kommit till mig och sagt att de kommer investera om vi bara ändrar på målet för energipolitiken eller öppnar för att bygga på fler platser. Om man på riktigt velat investera hade väl någon sagt det, energibranschen är tämligen full av lobbyister, säger Rickard Nordin.
Ny kärnkraft tar 15-20 år att bygga, är hans bedömning.
– Industrin vill ha el som är grön, billig och går snabbt att bygga. Just nu är det bara vindkraften som levererar på alla tre punkter. Det säger Volvo, det säger LKAB, det säger Holmen. Att partier som vanligtvis lyssnar på näringslivet slår dövörat till är fascinerande, säger Rickard Nordin.
Ringhals tror inte på KD
Hur var det då med den byggstart för ny reaktor i Ringhals som Camilla Brodin hoppas på till hösten? Anna Collin, presschef på Ringhals, kallar tanken ”förhastad”. En rad beslut måste fattas innan dess, menar hon.
– Vill man bygga nya reaktorer måste strålsäkerhetsmyndigheten först ges uppdraget att ta fram vilka villkor och krav som ska gälla. Det kan till exempel gälla licensiering av små modulära reaktorer som det forskas på mycket nu. Med detta på plats är det möjligt för industrin att ta investeringsbeslut. Annars blir det som att bygga utan ritning, säger Anna Collin.