Den 26 april 1986 exploderade reaktor 4 i kärnkraftverket i ukrainska Tjernobyl. Ett moln av radioaktiv strålning och partiklar spreds med vinden över stora delar av Europa och tusentals människor dog i sviterna av olyckan. Sedan dess har området varit förbjuden zon, som kommer vara obeboeligt i tusentals år framåt.
Men den 5 oktober inleddes en ny era i Tjernobyl. Då invigdes en enorm solcellspark med 3 800 solpaneler mitt i det kraftigt förorenade området i den förbjudna zonen, precis bredvid den 36 000 ton stora arken av metall och betong som sedan två år täcker det gamla kärnkraftverket.
– Det är inte bara en vanlig solcellspark. Det är svårt att underskatta symboliken i det här speciella projektet, säger Yevgen Variagin, vd på Rodina Energy Group, enligt nyhetsbyrån Reuters.
Det ukrainska bolaget Rodina står bakom satsningen tillsammans med tyska energibolaget Enerparc AG som hittills kostat dem 1 miljon euro (cirka 10,3 miljoner kronor) för att producera en megawatt energi. På sikt ska bolagen investera ytterligare 99 miljoner euro (cirka 1,02 miljarder kronor) för att i slutändan kunna producera 100 megawatt.
Det är första gången som det har producerats el på platsen sedan år 2000, då de sista delarna av kärnkraftverket slutligen stängdes ner.
I ett område på runt 1 600 kilometer omkring katastrofplatsen är det fortfarande alldeles för farligt att bedriva skogsbruk eller jordbruk, på grund av de höga radioaktiva halterna i marken.
Ukraina ger i dag kraftiga rabatter, på 15 cent per kilowatt-timme, för de kommande tolv åren, vilket är nästan 50 procent högre än det europeiska snittet, skriver IFL Science.
Investeringarna för förnybar energi har ökat kraftigt i Ukraina det senaste året. Från januari till september producerades över 500 megawatt av förnybar energi, mer än dubbelt så mycket som under hela 2017, enligt officiella siffror.
Enligt Yulia Kivaliv, chef för det nationella investeringsrådet i Ukraina, så vill investerare skynda sig att dra nytta av de förmånliga subventionerna som finns nu, innan parlamentet väntas rösta för att slopa dem i juli nästa år, uppger Reuters.