Beskedet fick lokala fiskare att rasa. Konsumentförtroendet de byggt upp sedan olyckan 2011 skulle raseras, säger Kanji Tachiya, chef för ett lokalt fiskarkooperativ, till Japan Times.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
”Får blodet att isa”
Tepco har renat vattnet från en mängd radioaktiva ämnen, men kan inte få bort den radioaktiva isotopen tritium. Att släppa ut tritium i havet utgör dock inte någon stor fara, enligt Shunichi Tanaka, ordförande för den japanska myndighet som reglerar kärnkraftverk.
”Radioaktiviteten är så låg att den inte kommer att ta sig igenom plastemballage”, menar han.
Och det påståendet stämmer faktiskt, enligt en rad experter som webbtidningen Truthout talat med. Men det är inte heller där det egentliga problemet ligger, enligt miljötoxikologen Mozhgan Savabieasfahani.
– Att ett väldigt energibolag skulle släppa ut tusentals ton av radioaktivt tritium i våra vatten och vår naturliga miljö är en tanke som får blodet att isa, säger hon.
Savabieasfahani påpekar att tritium, även i väldigt låga doser, orsakar celldöd, mutationer och kromosomförändringar. I slutändan innebär det bland annat en ökad cancerrisk för människor.
– När tritium tar sig upp i näringskedjan blir det ännu mer livsfarligt, säger Savabieasfahani.
– Det införlivas i växt- eller djurvävnad och när det sedan intas av människor kan tritium stanna i kroppen i tio år eller mer.
Regeringens beslut
Tepco kan inte släppa ut vattnet utan den japanska regeringens godkännande – och därifrån är det hittills tystnaden som dominerar, menar Savabieasfahani. Hon kritiserar särskilt de inom regeringen som har ansvar för befolkningens hälsa och välmående.
– Om de kunde ta bladet från munnen så skulle de berätta för oss att tritium är en giftig radioaktiv isotop av väte och att när det väl släppts ut så kan tritium inte tas bort ur miljön, säger hon till Truthout.
– Låt det sjunka in.