När 15-åriga Greta Thunberg började strejka från skolan för att uppmärksamma klimatkrisen var hon ensam. Det är hon inte längre. Runt om i världen följer unga studenter hennes exempel. Under tisdagen samlades 200 elever i en rondell i Bryssel för att hålla tal och sprida information om klimatet.
– Demonstrationen har temat ”rätt att veta”. Vi ungdomar sitter inte på några maktpositioner och kan inte göra några faktiska förändringar, vad vi kan göra är att informera folk. Vi kan skapa en diskussion och få folk att tänka till. Vi har inte mycket tid på oss för att klara 1,5-gradersmålet, säger Theodor Selimovic.
Vill begränsa uppvärmningen
De kommande åren är avgörande om vi ska rädda jorden från en kraftigt fördjupad klimatkris. Om inte utsläppskurvorna vänder innan år 2020 löper ut kommer vi inte nå målet på 1,5°C i global medeltemperaturhöjning. Det är med insikt om detta som studenterna strejkar från skolan.
– En viktig poäng är att det inte är skolan i sig vi strejkar mot. Vi strejkar mot själva systemet som har skapat denna situation, systemet som omöjliggör riktiga förändringar.
Vad syftar du på när du säger att ni strejkar mot systemet?
– Det är lätt att feltolka det där och tro att man menar kapitalismen, men det gör jag inte. Personligen tycker jag att det är konsumtion. Det riktiga problemet är att vi konsumerar för mycket och att vi är för många på jorden. Klimatförändringarna är bara en produkt av det.
Vilka lösningar ser du?
– I slutänden är det inte individuella beslut som kommer att lösa problemet, utan vi behöver ha ordentliga fasta lagar, som exempelvis begränsar koldioxidutsläppen. För att chocken i omställningen inte ska bli så enorm och kraftfull så måste varje person ta sitt ansvar och göra skillnad och det är därför vi har den här protesten. För att det ska ske måste människor informeras om vad som händer med klimatet, säger Theodor Selimovic.