Den 29 november och den 6 december är det dags för den femte stora globala skolstrejken för klimatet. Strejken sammanfaller med klimattoppmötet i Madrid den 2–13 december. Strejken är uppdelad på två datum för att bättre passa med tider för högtider och lov i olika länder.
– I Stockholm har vi valt den 6 december, precis som Madrid, där en enorm strejk kommer att organiseras samma dag med Greta som en av talarna, säger Mina Pohankova, 15, en av organisatörerna bakom Fridays For Futures Stockholms-strejker.
Andra svenska städer strejkar den 29 november samtidigt med Tyskland och flera andra länder i Europa. I Stockholms organiseras strejken för första gången utanför tullarna, i stadsdelen Rinkeby.
– Rinkeby är en bra plats då det finns många engagerade ungdomar där och flera lokala föreningar som vi kan samarbeta med, säger Mina Pohankova.
Temat för den kommande strejken är klimaträttvisa, ett begrepp som finns med i Parisavtalet.
– Klimaträttvisa innebär bland annat att rika länder som Sverige måste gå före och göra mer, snabbare och även ta ansvar för hur våra utsläpp påverkar andra länder. Sverige har hittills varit bra på att skylla ifrån sig, säger Mina Pohankova.
Rättvis omställning
Genom att strejka under COP25 vill Fridays For Future-rörelsen, FFF, sätta press på delegaterna och världens regeringar att fokusera på rättvis omställning.
– Omställningen måste vara rättvis och omfatta alla. Även arbetare inom fossilindustrin måste vara med och erbjudas möjligheter att ställa om.
Bara i år har Fridays For Future genomfört fyra globala strejker, med kulmen i september med den internationella storstrejken som bara i Stockholm enligt uppgift samlade 60 000 personer.
Målet långt borta
Strejkerna blir större, men målet är fortfarande långt borta, menar Mina Pohankova.
– FN satte in ett extra klimattoppmöte i september tack vare FFF och klimatdebatten har förändrats. Men politiskt har vi inte uppnått någonting, vi har hela vägen kvar.
Nu hoppas organisatörerna på stor uppslutning till COP25.
– Jag vågar inte säga någon siffra, men vi tror att det kan bli riktigt stort i Rinkeby och hoppas att så många skolstrejkare och vuxna som möjligt ansluter. Det är viktigt att budskapet om rättvis omställning för alla når fram till delegaterna i Madrid, säger Mina Pohankova.