På onsdag väntas EU-parlamentet, ministerrådet och EU-kommissionen presentera sin överenskommelse angående EU:s jordbrukspolitik för åren 2023-2027. Och det är, vilket Dagens ETC redan rapporterat om, ett mycket kritiserat förslag de tre parterna har att ta ställning till. Framför allt för att det enligt kritikerna inte kommer att innebära några förbättringar för klimatet.
– Det största problemet är att lejonparten av budgeten i förslaget kommer att fortsätta gå till att stötta en skadlig business-as-usual-politik. Ungefär tre fjärdedelar av budgeten kommer att gå till de största och mest nedsmutsande lantbruken, utan några som helst motkrav, säger Célia Nyssens, jordbruksansvarig på Europeiska miljöbyrån, till Dagens ETC.
Kommissionen tandlös
Allvarligast av allt i den föreslagna, kommande jordbrukspolitiken är enligt henne att bönder kommer att fortsätta få pengar från EU även om deras verksamhet är skadlig för biologisk mångfald eller orsakar stora mängder utsläpp av växthusgaser.
Lara Fornabaio, jurist vid organisationen Client Earth, är inne på samma spår.
– Det mest oroande med förslaget är att det så uppenbart går emot EU:s egen Green Deal. Medlemsländer ges en stor flexibilitet i hur de får fördela pengar till jordbruket samtidigt som EU-kommissionen inte ges rätt att stoppa förslag som inte gör tillräckligt för att skydda miljön, säger hon.
– Genom att inte inkludera målen rörande biologisk mångfald och ett sunt, rättvist och miljövänligt livsmedelssystem kommer jordbrukspolitiken att effektivt skjuta EU:s Green Deal i sank, lägger hon till.
EU-lagar i skymundan
Just valfriheten för medlemsländerna att besluta över hur EU:s jordbrukspengar ska fördelas är ett tema som återkommer i kritiken.
– Medlemsländernas flexibilitet går före EU-gemensamma lagar och skyddsåtgärder. Vilket gör det sannolikt att medlemsländerna kommer att fortsätta ösa större delen av bidragen på att subventionera industriellt jordbruk snarare än på att stötta en övergång till ett mer klimatvänligt jordbruk, säger Harriet Bradley, expert på jordbruk och markanvändning vid Birdlife Europe, en ideell organisation som arbetar med naturskydd.
Dagens ETC har tidigare rapporterat om hur EU-parlamentet tagit ställning för den föreslagna och av miljörörelsen hårt kritiserade jordbrukspolitiken. I den omröstningen valde C, M och KD att rösta för den, medan MP, V och SD röstade emot. S och L lade däremot ned sina röster.