Det faktum att Høyre riskerar att förlora makten, samtidigt som opinionen mot landets oljeutvinning blir allt starkare, stressar många av landets miljardärer och högersympatisörer. I slutet av förra veckan avslöjade den norska affärstidningen Dagens Næringsliv hur delar av landets finanselit tillsammans med bland annat advokater, journalister, redaktörer och enstaka politiker i den hemliga Whatsapp-gruppen ”Politikk” diskuterar strategier för att sänka både Arbeiderpartiet (AP) och den växande miljörörelsen som är kritisk till landets oljeutvinning.
Tonar ner gruppens betydelse
I slutet av augusti hade gruppen 128 deltagare, varav 13 tillhör Norges 400 rikaste människor. Flera hör till dem som ofta kallas ”Högerns rika farbröder”, eftersom de brukar bidra till finansieringen av Høyres valkampanjer.
Enligt Dagens Næringsliv har nu flera deltagare i gruppen gett upp om en borgerlig valseger, och istället valt att försöka stödja Senterpartiet (SP) och få partiet att åter dra mer åt höger. Själva tonar deltagarna ner gruppens betydelse.
– Vi pratar självklart politik. Det är en privat grupp människor som utbyter åsikter. Det är inget mer än det, man ska inte överdimensionera det, säger fondförvaltaren Jan Petter Sissener, som donerat pengar till Senterpartiet i år, till Dagens Næringsliv.
Dagens Næringsliv ger en inblick i hur snacket går i bland miljardärerna och deras följe bakom stängda dörrar. Efter IPCC:s senaste rapport har inläggen haglat.
Upptrissad stämning
Investeraren Mikkel Dobloug skriver: ”Deprimerande att konstatera att norska politiker lever i den villfarelsen, eller psykosen, att de tror att Norge är världens viktigaste land och att vi kan göra skillnad. Skrämmande narcissistiskt.”
En oljeinvesterare lägger till: ”Tänk att vara så extremt arrogant och totalt utan respekt och kunskap om universum och naturen att vi ska tro på att vi små, små människor skulle kunna påverka klimatet”.
Närmare valet fiskar den före detta journalisten på Finansavisen, Kjell Erik Eilertsen, efter nedsvärtande info om AP-politiker. ”Någon som vet något om Espen Barth Eide? Något à la Jonas Gahr Støre (AP:s partiledare, reds. anm) och brygghistorien för fyra år sedan? ”. Stämningen trissas upp med slagord – ”KlimatTaliban, HomseTaliban, WokeTaliban, BLMTaliban, FörmögenhetsskattsTaliban…”.
Bortsett från klimatet och Arbeiderpartiet är invandringen, förmögenhetsskatten och ”mainstream media” exempel på ämnen som upprör medlemmarna.
– Avslöjandet om gruppen är nog dessvärre inte så överraskande, även om det är lite tragikomiskt att några av Norges rikaste personer sitter och surmular på Whatsapp på det där viset, kommenterar Eivind Trædal, politiker för Miljøpartiet de Grønne, som inte står högt i kurs i gruppen.
”Ingen vacker syn”
Trygve Svensson på norska tankesmedjan Agenda har kallat avslöjandet för Høyres sämsta nyhet under valrörelsens sista dagar. Detta eftersom Høyres svaga punkt är bilden av partiet som ett parti för de rikaste, en uppfattning de lagt mycket arbete på att förändra.
”När det inte räcker med att fylla högerpartiernas valkassor går de också in för att svärta ner politiska motståndare. Det är ingen vacker syn”, skriver Trygve Svensson.
AP:s partiledare Jonas Gahr Støre hade inte hört talas om ”Politikk” innan Dagens Næringsliv bad om en kommentar. Han tycker att det är bra att nätverket kommer fram i ljuset.
– Den visar hur några av landets rikaste människor har arbetat för att påverka politiken, men också försöka underminera sina politiska motståndare. Det är tankeväckande att landets rikaste fungerar på det här sättet, säger Støre till tidningen.
Den norska Facebookgruppen Oljebrølet har på kort tid samlat över 240 000 medlemmar. Gruppen är en motreaktion till föreningen Klimabrølet som kräver stopp för norsk oljeutvinning. Att grundaren Helene Sørbu skrivit rasistiska kommentarer på Facebook stoppar inte nya medlemmar från att strömma till.
I slutet på augusti arrangerade föreningen Klimabrølet–Klimatvrålet på svenska – en manifestation utanför Stortinget i Oslo, där de medverkande gav upp ett gemensamt vrål till stöd för grön omställning i Norge.
Motreaktionen lät inte vänta på sig. Bara ett par dagar senare grundade Helene Sørbu Facebookgruppen Oljebrølet – eller Oljevrålet på svenska – som enligt Facebooksidan ska fungera som en ”motvikt till dem som inte förstår hur viktig oljan är”.
”Vi kommer också att vråla mot förstörelse av jobb och utveckling. Olja är makt - varför ska vi ge upp denna makt till exempelvis Kina och Ryssland?”, står det i presentationen.
Gruppen är politiskt obunden, men Helene Sørbu har tidigare kandiderat till ordförandeposten för högerpopulistiska Fremskrittspartiet, FrP, i Nordre Lands kommun.
Grovt rasistisk kommentar
Samtidigt som gruppens massiva respons uppmärksammades i medierna spreds en skärmdump av en några år gammal Facebook-kommentar Sørbu gjort. Under en bild av fem vita tjejer som sitter på fem svarta killars axlar i en pool, skriver hon: ”Det är nästan så man saknar nazisterna när man ser detta…”
Helene Sørbu bad kort därefter offentligt om ursäkt med förklaringen att det var ett misslyckat skämt. Varken Sørbus kommentar eller nyheten att en annan av Oljebrölets moderatorer är högerextremist, har minskat intresset för gruppen, som sedan avslöjandena har dubblat antalet medlemmar, till 241 800.
Eivind Trædal är kommunfullmäktigeledamot i Oslo för Miljøpartiet De Grønne, MDG. Han säger till Dagens ETC att FrP främjat och rekryterat medlemmar till Oljebrølet.
– Oljebrølet har täta band till FrP, som förutom att vara invandringskritiska också är klimatskeptiker. De har legat dåligt till i väljarundersökningarna och vill nog få så många oljeanhängare som möjligt att rösta på dem.
Att gruppen lockar så många kan delvis bero på att fortsatt oljeutvinning inte är lika självklart idag, som det varit förut, anser han.
– Tidigare har stödet för oljan varit närmast unisont, nu är debatten mer polariserad, vilket jag menar är ett framsteg – även om det betyder mer konflikt.
”Radikal ståndpunkt”
I år är det första gången som en större diskussion om oljeutvinningens roll i klimatpolitiken har förts i Norge, enligt Trædal.
– Diskussionen handlar särskilt om två saker: om Norge ska fortsätta leta efter mer olja och gas, och om Norge ska ha en plan för att fasa ut oljeutvinningen, säger han.
I år har både MDG, Sosialistisk Venstreparti, Venstre, Rødt og Kristelig Folkeparti ett slut på fossilutvinningen i sina partiprogram.
– Det betraktades tidigare som en väldigt radikal ståndpunkt.
Eivind Trædal tror att FrP med Oljebrølet kan tjäna på att ta tydlig ställning för oljebranschen inför valet till stortinget på måndag.
– Särskilt nu sedan den borgerliga regeringen föreslagit en förändring av oljeskatten, säger Eivind Trædal.