Kyrkomötet, som hölls i november, antog en ännu mer offensiv klimat- och miljöplan än vad som var rekommendationen från Kyrkorådet. I den nya versionen, som antogs med 103 mot två röster, står det bland annat att den norska kyrkan kommer att be regeringen lyssna på International Energy Agency och rapporten ”Net zero by 2050 – a roadmap for the global energy sector”, som uppmanar till att stoppa ytterligare prospekteringsverksamhet efter olja och gas på norskt territorium.
FRP: ”Sågar av grenen”
”Kyrkan har börjat bete sig som ett politiskt parti.”
Det skriver FRP-ledaren Sylvi Listhaug i ett sms till Klassekampen när hon får kännedom om beslutet. Sylvi Listhaug anser att kyrkans offensiv mot oljeindustrin har misslyckats.
”Som vi vet kan en nedläggning av den norska oljeindustrin leda till ökade utsläpp globalt. Det skulle flagga ut jobb och göra Norge till ett fattigare land. Det blir inte mycket kvar till vare sig bidrag till kyrkan eller assistans om vi tar bort oljeintäkterna. De sågar av grenen de sitter på”, skriver hon.
Intern debatt
Utöver punkten om att lyssna till Internationella energiorganets rekommendationer om oljestopp, inkluderade kyrkomötet en punkt om att ”stärka medvetenheten om att det gröna skiftet inte ska bidra till ökad social och ekonomisk ojämlikhet i vårt samhälle”. Kyrkan antog också ambitiösa mål för egen räkning. De ska bland annat minska klimatutsläppen från resor med 60 procent till 2030 och stimulera alla församlingar att bli gröna till 2030.
Av de nya punkterna skapade punkten om stopp för ny oljeutvinning mest debatt. Therese Egebakken, som representerar valberedningens lista i Stavangers stift, gjorde klart att hon skulle rösta emot om kyrkomötet tyckte att oljeindustrin borde avvecklas.
– När man läser underlaget ser det ut som att vi har fått handlingen från ett politiskt parti, sa hon från talarstolen.
Hon fick motstånd från representanten för öppen folkkyrka och tidigare riksdagsrepresentant för norska socialdemokraterna, Tove Karoline Knutsen:
– Alla som sitter i regering och storting vet att fossila energikällor är på väg ut.
Hur förvalta skapelsen?
Jo Hedberg från konservativa Bønnelista var också starkt kritisk till miljöplanen som bär namnet ”Mer himmel på en hotad jord”. Han ville förkasta alla 26 beslutspunkter och ersätta den med en punkt som betonar det bibliska förvaltaransvaret:
”Gud har bett oss att ta hand om och odla skapelsen. Detta är en del av kyrkans kallelse och uppdrag och får aldrig glömmas bort.”
Hans förslag föll. Själva begreppet förvaltaransvar blev dock föremål för debatt. Biskop Herborg Oline Finnset utmanade kyrkomötet till teologisk innovation kring detta koncept.
– Det finns mycket bra och gediget ansvarstänkande i begreppet förvaltaransvar. Men kan vi fortsätta att kalla oss förvaltare, eller måste vi hitta ett annat ord, som bättre förtydligar att vi är en del av skapelsen, och inte sätter oss över den, sa han under debatten.