Nu svarar banken på kritiken och menar att Fair finance guide, som står bakom rapporten, inte har rätt siffror. Men banken kan inte heller visa siffror som stämmer – på grund av banksekretess.
– Fair finance guide har inte tillgång till information på detaljnivå om den exponering som Nordea har i relation till fossila bränslen, säger Sasja Beslik som är chef för hållbara finanser på Nordea.
Men på Fair finance guide menar man att siffrorna är pålitliga. Granskningen är gjord med hjälp av de två stora finansiella databaserna Thomson Eikon och Bloomberg.
– Det är ett stort arbete och flera länder samarbetar i researchen. Inom området investeringar finns bra data, där har vi väldigt bra täckning. Hos Nordea hittades nästan 1 000 enskilda investeringar i energiföretagen, säger Jakob Köning som är projektledare på Fair finance guide.
Svårare att få fram uppgifter om lån
På lånesidan är det svårare att få fram information, tillstår han. Banksekretessen är hård. Men han menar att de affärer som de har fått information om är korrekta. De har hittat 20 större låneposter till energiföretagen, men också givit bankerna möjlighet att komplettera siffrorna vilket ingen gjort.
Sasja Beslik på Nordea har också svårt att visa på specifika siffror som inte stämmer. Men han sammanfattar:
– Ingen av de siffror som Fair finance redovisar stämmer, säger han.
Så ni investerar inte i Exxon Mobil, Shell och China Petroleum?
– Jo det gör vi. Men de kan inte veta vilka vi har minskat exponeringen i. Och de vet inte vilka bra saker vi har investerat i.
Då behöver jag de rätta siffrorna istället.
– Det är inte information som är publik.
Ser du något problem med att ni säger att rapporten inte stämmer, men att det inte går att kontrollera det gentemot er?
– Jo, jag är en stor förkämpe för öppenhet. Men då ska det gälla alla. Och då ska svenska regeringen lagstadga att vi ska redovisa den informationen och då kommer vi göra det.
Fair finance guide har ju skickat sin rapport till alla banker, men de säger till mig att ni är den enda bank som inte vill ta emot den. Vad beror det på?
– Det är för att deras metod är ett skolexempel på en metod som inte fungerar. Vi har haft en dialog med dem tidigare och bett dem förbättra metodiken. Men det har de inte brytt sig om. I och med att vi inte svarar på den rapporten så är det ganska märkligt att de ändå går ut och kritiserar oss eftersom de inte har informationen.
Det blir lite svårt här eftersom du säger att ni investerar i de bolag som de nämner, men när det gäller utlåning så kan du inte kommentera…
– Rent lagligt, det är ju banksekretess. Jag kan inte säga varken bu eller bä gällande de kunder som vi lånar ut pengar till.
– Om Fair finance vill göra något riktigt bra så kan de vända sig till den svenska regeringen och kräva att de ska se till att alla svenska banker måste redovisa vem eller vilka de lånar ut pengar till när det gäller fossila bränslen, och vilka de investerar i som är fossila bolag. Jag är förespråkare av det, men jag vill att det ska gälla alla, säger Sasja Beslik.
Håller med om banksekretessen
På Fair finance håller man med om att banksekretessen måste förnyas så att det blir samma krav på öppenhet på alla banker, och att man ställt kraven till politikerna.
– Den frågan driver vi redan aktivt, bland annat i vår kontakt med regeringen och riksdagspartierna. Inför valet var det dessvärre bara Miljöpartiet som helt ställde sig bakom vårt förslag om att modernisera banksekretessen, säger Jakob König på Fair finance guide.
Han tycker dock att Nordea inte svarar på själva kritiken.
– Det är en märklig respons på en så pass allvarlig kritik, säger Jakob König på Fair finance guide.
”Gör en del bra saker”
Han tycker att Nordea gör en hel del bra saker på hållbarhetsområdet men att banken inte har kontroll över helheten, vilket han menar är symptomatiskt för finansbranschen. Han jämför med ett klädföretag som måste ha kontroll på hela sin leverantörskedja. Inte bara visa upp några få bra exempel.
– Samma borde gälla banken och dess finansiella verksamhet. Det är inte så svårt för en stor bank att visa upp lite olika bra saker, men det handlar om att ta ansvar för helheten. Det har de lovat kunderna, säger Jakob König.
Sasja Beslik på Nordea menar också att Fair finance rapport saknar trovärdighet eftersom de får ekonomiskt stöd av biståndsmyndigheten Sida. Han menar att Sida lånar ut pengar till fossilenergiprojekt via banker i Asien och Afrika.
– De finansieras av Sida som lånar ut två miljarder svenska skattepengar till Asian development bank och African development bank till utvinning av fossila bränslen. Det är skandal att Sida finansierar en granskande verksamhet med fossila pengar, och räntorna som man får från dem, säger han.
Dagens ETC har varit i kontakt med Sida som meddelar att uppgifterna inte stämmer. Myndigheten lånar inte ut pengar på det sättet, däremot ger man ibland säkerheter till banker som lånar ut, med de lånen ska inte gå till fossil energi i de aktuella regionerna, det skulle strida mot Sidas policy. Däremot kan bankerna på annat håll låna ut till fossilprojekt, men Sida försöker påverka dem att fasa ut den verksamheten, menar man på myndigheten.
Fotnot: Uppgifterna om Nordeas investeringar och lån till fossil energi kommer från Fair finance rapport ”Lägg om växeln”, publicerad i novemder 2018. Fair finance guide är ett initiativ från organisationerna Naturskyddsföreningen, Sveriges konsumenter, Diakonia, Amnesty international, och Fair action, med finansiering från Sida.