Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Noggrann planering – nyckeln till mindre förlorad mat

Efter att ha vägt komposten i en vecka blev det uppenbart exakt hur mycket ätbar mat som går till spillo.
Efter att ha vägt komposten i en vecka blev det uppenbart exakt hur mycket ätbar mat som går till spillo. Bild: Foto: Annelie Moran

Dagens ETC

Med Göteborgsmodellen som förebild är det nu dags att minska matsvinnet i vår andra del om avfall. En pumpa ställer till det, men sen går det förvånansvärt bra.

Jag tror mig vara bra på att ta vara på mat. På samma sätt tänker min mamma, flera kompisar och farfar. Men ändå är snittet för matavfall från hushåll i Sverige svindlande 97 kilo per person och år, enligt Naturvårdsverket. De uppskattar att cirka en tredjedel är mat som hade kunnat ätas upp, alltså svinn, medan resten är avfall som exempelvis skal. Snittgöteborgarens årliga växthusgasutsläpp ligger på cirka 8 ton. Och som Al Gore sa i sitt videomeddelande när miljöpriset Win win delades ut på operan för några veckor sedan: ”Matsvinn är en av de faktorer som bidrar mest till klimatkrisen”.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

POPULÄRT VAL: Läs hela hösten

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa hela hösten till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln