Vårbudgeten som presenterades i måndags behåller i stort sett alla de kraftiga nedskärningar på klimat- och miljöområdet som regeringen aviserade i höstbudgeten.
I sitt pressmeddelande lyfter regeringen bland annat fram att vårbudgeten avsätter pengar till skogsägare som frivilligt valt att skydda skog. Men tillskottet på 40 miljoner kronor innebär i själva verket en fortsatt minskning med 510 miljoner jämfört med 2022 års anslag för naturskydd. Detta trots varningar om att nedskärningarna riskerar att leda till att fler skyddsvärda skogar avverkas.
– Det finns en jättestor förväntan från skogsägare att kunna få ersättning för att skydda skog, inte minst i fjällskogsområdet. Men det blir väldigt svårt att uppfylla de förväntningarna, säger Claes Svedlindh, chef för naturavdelningen på Naturvårdsverket.
Dessutom kvarstår höstbudgetens nedskärning med 930 miljoner kronor i anslaget till åtgärder för värdefull natur. Det handlar bland annat om skötsel av naturreservat. Enligt Naturvårdsverket innebär minskningen att omkring 1 000 jobb på landsbygden försvinner.
– Det är väldigt olyckligt att anslaget åker upp och ner. Det handlar om åtgärder som får avbrytas och kompetens som man tappar, säger Claes Svedlindh.
Vårbudgeten innehåller inte heller några större satsningar på klimatet, trots att Klimatpolitiska rådet nyligen sågat regeringens klimatpolitik.
Fossila subventioner går före
Regeringen motiverar nedskärningarna med att de är en del av en återhållsam budget som inte ska elda på inflationen. Den argumentationen köper inte Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén, som pekar på att regeringen samtidigt väljer att sänka skatten på fossila bränslen, vilket håller uppe efterfrågan och därmed priserna.
– Det är ju en politisk värdering att regeringen i höstbudgeten valde att sänka skatten på fossila bränslen, i stället för att lägga pengar på en miljöbudget som behövs i det här akuta läget. Det här är fullständigt otillräckligt för de utmaningar vi står inför, säger Karin Lexén.