I en ny rapport har forskare från Lunds universitet, tillsammans med kollegor från kinesiska Wuhan University och amerikanska Lawrence Livermore National Laboratory, jämfört hur väl olika skogstyper klarade torkan. Till sin hjälp har de bland annat haft satellitbilder och en karta över 300 primärskogar, det vill säga naturliga skogar som sett lite direkt mänsklig påverkan och är sällsynta i det svenska landskapet.
”En tydlig skillnad”
Resultatet visar att de naturliga skogarna klarade torkan bättre än produktionsskogarna, formade av skötsel.
– Vi kunde se en tydlig skillnad mellan de olika skogstyperna. Vi använde ett så kallat vegetationsindex som framställs från satelliterna och visar på variationer i fotosyntes. När vi jämförde topografiskt motsvarande primärskogar med brukade skogar i samma områden, fann vi att de brukade skogarna hade större negativa avvikningar under torkan, med andra ord att de reagerade mer negativt, säger Anders Ahlström, naturgeografiforskare vid Lunds universitet och en av dem som bidragit till rapporten.
Varför naturskogar klarade torkan bättre har ännu inte studerats, men forskarna har flera teorier.
– Det skulle kunna vara trädens generellt högre ålder och storlek som kanske ger djupare rötter och diversitet. Eller att det finns mer vatten i dessa ekosystem, kanske till följd av att de inte är dikade, säger Julika Wolf, som är rapportens huvudförfattare och numera arbetar som konsult inom kartografi och spatial analys.
Minskad stabilitet
Att skogar påverkas negativt av torka, med minskad tillväxt och potentiell träddöd, riskerar att bli allt vanligare som en effekt av den globala upphettningen. När det gäller hur samhället bäst kan anpassa sig till den nya klimatverkligheten är studier som dessa viktiga att ta hänsyn till, enligt Anders Ahlström.
– Att vi i Sverige hugger ner de sista gamla naturskogarna innan vi har hunnit studera dem och vad förändringen till planteringar innebär är problematiskt. Dessa oskyddade skogar är kanske inte riktigt lika naturliga som skogarna vi har studerat här, vilka är våra mest ursprungliga skogar, men de är ju med största sannolikhet närmare dessa primärskogar än vad annan skog är. Och då tyder denna studie på att avverkningen av naturskogar minskar svensk skogs stabilitet under torka.