Den brittiska tidningen The Guardian lanserade nyligen divesteringskampanjen Keep it in the ground (Behåll det i jorden). Syftet är att uppmärksamma att fossila bränslen – kol, olja och gas – inte ska grävas upp och utvinnas eftersom det ökar på växthuseffekten. Jorden mår bäst av att det fossila stannar i marken, är budskapet.
I nuläget har drygt 140 000 personer anslutit sig till kampanjen, enligt tidningens nätupplaga. En av dessa är Naomi Klein. I en videofilm på nätet säger hon att det är dags att skrota den fossila bränsleindustrin ”medan priset är nere”. Och det är bråttom:
– Regeringar bråkar om nivåer av nedskärningar av växthusgaser som inte är i närheten av vad som krävs enligt forskarna. Och under tiden fortsätter den fossila bränsleindustrin att borra, säger Naomi Klein.
Chockartade förändringar är bra för oss, anser Naomi Klein, eftersom det leder till förändring. Hon tar kärnkraftsolyckan i Fukushima som exempel. Den ledde till att riskerna med tekniken återigen uppmärksammades globalt. I exempelvis Tyskland beslutades att kärnkraftverken skulle stängas. Samtidigt växer landets förnybara energi kraftigt.
Det stora prisraset på olja, liksom klimatförändringarna, är exempel på en chockartad förändring säger Naomi Klein:
– För inte så länge sedan låg oljepriset på 100 dollar per tunna, nu ligger det och skvalpar på runt 50 dollar tunnan. Det är en stor chock när priset på en av våra största råvaror går från 100 dollar till 50 dollar på ett halvår, tro inget annat.
Grön infrastruktur
Vi ska inte betrakta klimatförändringarna med uppgivenhet utan tvärtom se dessa som en ”katalysator för social förändring”, tycker Naomi Klein.
– Tänk vad vi kan göra genom att använda förnybart bränsle, till exempel. Vi skulle kunna ta makten från de multinationella företagen och lägga det i händerna på människorna istället.
Nu är det också läge att införa en ny koldioxidskatt, nu när oljepriset och bensinpriset är lågt, menar Naomi Klein. Intäkterna skulle kunna användas för att bygga ut grön infrastruktur.
– Det skulle skapa en massa jobb. Och den typen av jobb är så mycket vettigare än de jobb som den fossila bränsleindustrin erbjuder.
Hon listar också en rad krav för miljöns skull: Inget borrande i Arktis, stopp av utvinning av tjärsand och förbud mot så kallad hydraulisk spräckning eller frackning. Det innebär att man sprutar ner stora mängder vatten och kemikalier i marken för att skapa sprickor och frigöra naturgas. Metoden har blivit kritiserad internationellt eftersom kemikalierna riskerar att förgifta grundvattnet. Skottland och delstaten New York har förbjudit metoden.
En omställning till förnybar energi skulle vara en god ekonomisk affär, avslutar Naomi Klein:
– Det har aldrig tidigare varit ett bättre tillfälle att lämna fossila bränslen eftersom många av aktierna ändå underpresterar på börsen.