Lördagen 6 april genomfördes samordnade ickevåldsaktioner mot statliga subventioner av fossila bränslen i sju länder i Europa genom plattformen United for Climate Justice, UCJ. Det var inledningen till en eskaleringskampanj över hela Europa, enligt nätverket, som i nuläget samlar 30 klimatrörelser på gräsrotsnivå. De lovar att aktionerna kommer att fortsätta den första lördagen varje månad tills dess att subventionerna av fossila bränslens slopas.
Demonstrationer genomfördes i bland annat Nederländerna, Spanien, Storbritannien och Sverige. De svenska avdelningarna av Extinction Rebellion och Scientists Rebellion, XR Sverige och SR Sverige, anordnade demonstrationer under lördagen, och har även utökat kampanjen utöver den månatliga aktionen. I Stockholm anordnar lokala avdelningar tillsammans med bland annat Fridays for Future, Rebellmammorna och Grandparents for Future varje tisdag en gående demonstration som utgår från Sergels torg. Budskapet är: stoppa fossila subventioner och satsa på kollektivtrafiken.
”Regeringen bränner 30 miljarder kronor varje år på fossila subventioner!” skriver XR Sverige på sin hemsida.
I EU går över motsvarande 4 500 miljarder kronor i subventioner till det fossila näringslivet, skriver UCJ. Det är tio gånger mer än vad som spenderas på miljöpolitik, och innebär att stora företag får skattesänkningar på över tusen euro per EU-skattebetalare per år, poängterar de.
”Dessa bidrag driver på ett konstgjort sätt ner priserna på fossila bränslen för att få oss att tro att vi drar nytta av subventionerna. Men de sanna stödmottagarna är de stora företag som varje år gör miljardtals euro i vinst på grund av dessa skattelättnader. Allt detta medan vi, människor i Europa, upplever en levnadskostnadskris och ökad inflation. Och ovanpå det har de senaste sju åren varit de hetaste som någonsin uppmätts”, skriver UCJ:s internationella talesperson Angela Huston Gold i ett pressmeddelande.
UCJ kräver att EU och dess medlemsstater omedelbart upphör med att subventionera fossilindustrin och menar att inkommande skattepengar istället bör användas för att stödja social och ekologisk omställning.
”Ett mycket bättre sätt att spendera dessa hundratals miljarder av euro är till exempel genom att finansiera tillgängliga, fria och effektiva kollektiva transportnät, gratis hälso- och sjukvård, subventionerade bostäder med bra isolering, med mera. Jag kan fortsätta…” skriver Angela Huston Gold.