– Det har inte varit så illa på säkert 50 år som under 2019 medan 2018 var ett extremt bra år. Träden gör ofta så, går in i vartannat år. Precis som vi inte orkar föda varje år som man gjorde förr så orkar inte träden leverera. Det träden orkade dra fram förra året tog frosten vilket gjorde skörden extremt dålig, vi hade många rader som var tomma. Men det gjorde att träden fick vila och i år har det varit gynnsamt med mycket pollinatörer. Men man ska inte ropa hej, det kan komma hagelstormar som kan slå sönder hela skörder, säger Katharina Ångström Isacsson.
Får du så mycket äpplen att det är svårt att hinna ta hand om dem är det bästa tipset att musta dem.
– Istället för att gå till affären och köpa en tråkig juice kan man bli självförsörjande genom att pastörisera must i en box som håller i ett år i rumstemperatur. Men man måste titta på sina äpplen, säg att man river ihop sommar- och vinteräpplen, då kan det bli surt. Öppna äpplet och titta på kärnorna, när de börjar mogna ser man en brun spets och kärnan fyller i sig och blir brunare och brunare. Det man tycker är gott i munnen blir också gott när man mustar, säger Katharina Ångström Isacsson.
Ge bort till de som inte har
Baka en massa äppelkakor, koka äppelmos eller skiva äpplen i sallader är annars något man kan ägna sig åt om man råkar ha fått ett frodigt äppelträd.
– Sedan kan man ge bort. Det finns olika grupper för de som inte har tillgång till egen frukt, säger hon.
På Facebook kan man bland annat hitta gruppen Fruktförmedlingen. Men att knacka på hos en granne som har trädgården full kan också vara en idé.
Då ska de klippas
Har man egna äppelträd så är det klokt att ha koll på när de ska beskäras för att få fler äppelgrenar.
– Man kan säga såhär, unga träd ska man skära tidig vår, när det är skönt att vara ute och jobba och inte halka omkring, medan gamla träd är bättre att göra juli, augusti, september – de så kallade jas-månaderna.
Katharina Ångström Isacsson har varit i äppelbranschen i många år och har vunnit 20 medaljer i mathantverks-SM, varav 10 guld.
– Jag slutade tävla runt 2013, då räckte inte gårdsväggarna till för alla medaljer. Sedan har jag suttit i juryn istället, det tycker jag är roligare. Men det är som så mycket annat, några kan måla fantastiska tavlor, andra lagar gudomlig mat. Jag har en känsla för smak, är väldigt nyfiken, och har liksom inte tröttnat på att skapa nya kombinationer. Äpple, calvados och vanilj som kombination har jag nog sålt tusentals burkar av, folk är som tokiga i det.
”Det exploderar juiceampuller”
Katharina Ångström Isacsson har många favoritäppelsorter och menar att det beror lite på säsongen.
– Nu är det snart gravensteiner, och den är så fantastisk, när man tar en rejäl tugga så är det som att det exploderar juiceampuller i jämförelse med ett tråkigt Ica-äpple. Rubinola tycker jag också mycket om. Det är ett fantastisk gott ätäpple direkt från trädet, riktigt underbart faktiskt.
Hon tror inte att hon någonsin kommer att tröttna på äpplen men säger samtidigt att hon inte äter så mycket av marmeladen och sylten hon gör själv.
– Det är som med skomakarns barn med trasiga skor, bagarens barn som inte äter färskt bröd, jag tycker mest det är roligt att skapa vackra och goda saker.
Från kokboken Äppelfabriken:
Ca 2 liter
Dag 1
1 vaniljstång, urskrapad stång och frön
1 ½ kg fint tärnat äpple
1050 g strösocker
1 citron, saft och finrivet skal
Blanda vaniljstång, - frön, äppelbitar, socker och citron väl i en stor bunke. Täck med plastfolie, förvara svalt och låt dra över natten.
Dag 2
4 dl äppelpektin
2 dl calvados
Tillsätt äppelpektin till blandningen från dag 1 i en vid gryta. Koka upp och rör lite i början så att sockret löses upp. Låt det sedan koka utan att röra. Pensla grytans kanter under kokningen med kallt vatten för att sockret inte ska kristalliseras. Använd en hålslev och skumma av ytan under hela kokningen. Låt koka till 105 grader. Tillsätt 2 dl calvados när marmeladen är klar. Häll upp marmeladen på varma pastöriserade burkar. Sätt på locket och vänd uppochner en stund.