De senaste veckorna har flera ministrar anklagats för att sprida desinformation i energifrågan. I en uppmärksammad text i Dagens ETC sågade exempelvis professor Tomas Kåberger flera av energiminister Ebba Buschs (KD) påståenden om det svenska energisystemet i Ekots lördagsintervju.
Andra kritiserade uttalanden har gjorts av finansminister Elisabeth Svantesson (M), som i SVT:s program 30 minuter bland annat påstod att det inte finns anledning att utreda några alternativ till utbyggd kärnkraft. Hon backades upp av regeringens kärnkraftssamordnare Carl Berglöf som strax efter programmet gick ut på plattformen X och skrev: ”Behovet av en snabb utbyggnad av kärnkraft ÄR utrett. Myndighetsrapporter visar ett entydigt behov av ny kärnkraft.”
I förra veckan krävde MP via partiets energipolitiska talesperson Linus Lakso regeringen på besked om vilka underlag ministrarna har för att påstå att det är nödvändigt med ny kärnkraft. I ett skriftligt svar från energiminister Ebba Busch (KD) nämner hon analyser som tagits fram av Energimyndigheten, Svenska kraftnät och ”näringslivet”, men i mer svepande ordalag.
”En sådan slutsats från flera av de studier som nämns ovan är att kärnkraften även framöver har en viktig roll att spela i vårt elsystem, särskilt för ökad leveranssäkerhet och om vi ska elektrifiera samhället och genomföra en klimatomställning”, skriver Ebba Busch.
”Förstår inte underlagen”
MP anser att ministern, trots hänvisningar till en rad myndigheter, inte ger några konkreta exempel på var stödet finns för behovet av ny kärnkraft. Istället talas det om att Sverige behöver ny planerbar produktion, vilket inte är detsamma som kärnkraft, framhåller Linus Lakso.
– Det är uppenbart att Ebba Busch har noll koll och inte förstår de underlag hon hänvisar till. Det finns andra kraftslag än kärnkraft som är planerbara. Vattenkraften är planerbar. Även kraftvärmen kan vara planerbar med mer flexibilitet och effekt, liksom gasturbiner drivna av förnybara bränslen. Även energilagring i form av vätgas, pumpkraft och värmelagring ingår, för att ta några exempel, säger han.
Han påpekar också att Svenska kraftnät, samma myndighet som Ebba Busch hänvisar till i sitt svar, så sent som i våras tog fram ett scenario som visar att ett hundra procent förnybart elsystem är möjligt.
– De har även ett scenario som man kallar mixat, där man låter den befintliga kärnkraften köra vidare och bara bygger ut det förnybara. Kompletterar man med det vi kallar grön baskraft i en kombination med olika förnybara kraftslag som är planerbara och reglerbara plus användarflexibilitet är risken för effektbrist noll, enligt rapporten.
Linus Lakso kallar finansminister Elisabeth Svantesson påstående att andra alternativ än kärnkraft inte behöver utredas för ”anmärkningsvärt”.
– Samtidigt kan de inte hänvisa till en enda myndighets- eller forskningsrapport som visar att ny kärnkraft behövs för att klara klimatomställningen eller balansera elsystemet. Så det verkar helt taget ur luften, säger Linus Lakso.
Dagens ETC har sökt energiminister Ebba Busch (KD).