Samtliga riksdagspartier betonar vikten av att Sverige ska utvinna mineraler till den gröna omställningen. Men det finns skillnader i deras mineralpolitik.
Vill ändra miljölagen
Tidöregeringen har tillsatt flera utredningar i syfte att ”effektivisera” ansökningsprocesserna enligt miljöbalken, vilket väckt kritik från gröna röster över landet som menar att detta skulle innebära att det tummades på miljökraven. I somras ändrades också minerallagen som gör det lättare att öppna gruvor i skyddad natur, så kallade Natura 2000-områden.
Även Centerpartiet vill reformera miljöbalken så att den inte ska sätta ”käppar i hjulet” för utvecklingen och skriver i ett mejl till Dagens ETC att partiet inte ser hur detta skulle innebära någon försämring för miljön runt gruvorna.
Tidigare har Centerpartiet lyft att markägare bör ges mer inflytande i ansökningsprocesserna. Partiet har också föreslagit att kommunerna ska ha rätt att säga nej till brytning av alunskiffer. Miljöpartiet och Vänsterpartiet går i den frågan ett steg längre – och vill införa ett nationellt förbud mot alunskifferbrytning.
Det största oppositionspartiet, Socialdemokraterna, vill se fler gruvor för klimatets skull och har motionerat om att ”klimatnyttan” med den gröna omställningen ibland måste få väga tyngre när man ger nya gruvprojekt tillstånd.
Det måste vara billigare att cirkulera än att bryta nytt – idag är det tvärtom
Tidöpartierna har öppnat för att skrota förbudet mot att bryta uran i Sverige, något som har väckt ramaskri i flera kommuner. Nyligen uttalade sig miljöministern om att även det kommunala veto som i dag gäller för just brytning av uran skulle kunna hamna i papperskorgen. Dessa förslag har helt nobbats av Vänsterpartiet och Miljöpartiet, medan Socialdemokraterna har valt att invänta regeringens konkreta förslag innan de ger något slutgiltigt besked i uranfrågan.
Centerpartiet vill behålla dagens brytningsförbud.
– Men om uranet är en restprodukt vid annan brytning ska man få ta upp den, säger Elisabeth Thand Ringqvist (C).
"Dåliga på att lyssna"
Miljöpartiets språkrör Amanda Lind är starkt kritisk till att regeringen signalerar att den vill sänka miljökraven i tillståndsprocesserna. Protesterna ute i landet förvånar henne inte alls.
– Alldeles för många politiker på nationell nivå är dåliga på att lyssna på fakta om hur en gruva skulle påverka miljön, rennäringen och vattnet på lokal nivå.
Miljöpartiet vill också minimera behovet av nya gruvor genom att låta en större del av de mineraler som behövs komma från återvinning, eller redan öppnade gruvor, där miljöskadan redan är gjord.
Hur många nya gruvor behövs för den gröna omställningen enligt MP?
– Det går inte att säga. Men vi måste först och främst stoppa resursslöseriet. Det måste vara billigare att cirkulera än att bryta nytt – idag är det tvärtom. Vi behöver ny lagstiftning för att hitta metoder för detta, säger Amanda Lind.
– Att öppna en ny gruva ska vara det sista steget. Och i de fall där nya gruvor öppnas måste ta större miljöhänsyn, inte mindre.
Vill utgå från behovet
Vänsterpartiet betonar att Sverige ska ha en framträdande roll som gruvnation, men att driften måste vara hållbar.
– Vi är inte emot att tillståndsprocesserna i gruvetableringen effektiviseras, men detta får inte ske på bekostnad av miljö och människor, säger riksdagsledamoten Lorena Delgado Varas, som anser att företagens vilja alldeles för ofta får styra processerna.
– Vi behöver se över helheten i mineralförsörjningen och utgå från det verkliga behovet. Vi måste också ta hänsyn till exploateringen och undersöka de möjligheter som finns att återvinna mineraler.
Inga kommunala veton
Vänsterpartiet anser precis som Miljöpartiet att lokalsamhället ska bjudas in redan i början av ansökningsprocessen till en ny gruvetablering och vill också att kommunerna ska kunna få en del av vinsten från driften.
Ska mineralgruvor kunna öppnas i närheten av dricksvattentäkter?
– Nej, vi behöver skydda vattentäkter i framtiden, säger Lorena Lorena Delgado Varas.
Ute i landet ställs ofta krav på att införa kommunala veton i alla miljöfarliga gruvprocesser och inte bara bara, som i dag, vid uranbrytning. Varken Vänsterpartiet eller något annat riksdagsparti driver den frågan i nuläget.
– En gruva påverkar alltid miljön, det kan vi inte komma ifrån. Samtidigt har vi ett behov av mineraler. Man ska kunna fråga lokalsamhället: Vad kan vi göra för att ni i kommunen vill vara med? Den samtalsprocessen finns inte i dag, säger Lorena Delgado Varas.
FOTNOT: Dagens ETC har sökt ansvariga ministrar och Socialdemokraterna för en kommentar.