BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Många har krångliga namn som methylisothiazolinone. Det är ett konserveringsmedel och ett av många ämnen som kan irritera huden och orsaka allergi. Det kan också de vanligt förekommande doftämnena hexyl cinnamal, citronellol och limonene, för att bara ta några exempel bland de omkring 100 känt allergiframkallande parfymämnen som används i bland annat sköljmedel.
– Den som tar på sig kläder som sköljts i sköljmedel med allergiframkallande parfymämnen eller konserveringsmedel får sannolikt en liten mängd på huden. Eftersom samma ämnen används i exempelvis hudkräm, tvål och schampo så exponeras huden dagligen för ämnen som ökar risken för allergi och eksem, säger Carola Lidén, professor emeritus vid Institutet för miljömedicin på Karolinska institutet.
En dryg fjärdedel av alla vuxna i Europa har kontaktallergi mot något ämne. Konserveringsmedel och parfym tillhör de vanligaste orsakerna.
– Alla kan utveckla kontaktallergi efter hudkontakt med allergiframkallande ämnen. Allergin kan ge eksem som vanligen läker ut om ämnet undviks, men allergin är livslång, säger Carola Lidén.
Skadar vattenlevande djur
En del av de konserveringsmedel som används i sköljmedel kan också vara miljöfarliga. På ett av sköljmedlen i butiken står det uttryckligen att produkten har ”skadliga långtidseffekter på vattenlevande organismer”. Enligt en studie från Svenska miljöinstitutet IVL kan sköljmedel också innehålla svårnedbrytbara kvartära ammoniumföreningar. De används för sina antistatiska egenskaper, men passerar reningsverken och skadar djurlivet i sjöar och vattendrag.
En del sköljmedel innehåller också dietylftalater (DEP), en medlem i den hormon- och reproduktionsstörande gruppen ftalater. DEP gör att väldoften håller i sig längre.
– DEP bedöms ha lägre toxicitet än de ftalater som exempelvis används som mjukgörare i plaster och är numera den enda ftalat som används i kosmetiska produkter, säger Johanna Löfbom, utredare på Kemikalieinspektionen.
Som konsument är det lätt att förundras över att produkter med känt skadliga ingredienser alls får säljas – när det finns alternativ.
– Ansvaret för att klassificera och märka produkter ligger på industrin och så länge en produkt uppfyller gällande regler får den säljas, konstaterar Johanna Löfbom.
Både Kemikalieinspektionen och Naturskyddsföreningen rekommenderar konsumenter att avstå från sköljmedel, i synnerhet för barnens kläder, alternativt välja en parfymfri och miljömärkt produkt.
– Miljömärkta sköljmedel lever upp till hårda krav som inkluderar både miljö- och hälsoaspekter. Men alla kemiska produkter, även de miljömärkta, innebär en viss miljöbelastning, säger David Gunnarsson, produktansvarig för Bra miljöval på Naturskyddsföreningen.