Material som kan återgå till det naturliga kretsloppet. Initiativtagaren var Cathrine Bülow, frilansskribent och med flera års erfarenhet av arkitektur, biologisk mångfald och grön stadsbyggnad.
– Det jag ville visa var att det finns ekoalternativ i byggande och inredning precis som det finns ekoalternativ när du köper mat, säger hon.
Men namnet Ekobyggmässa var inte varumärkesskyddat. Det togs över av mässarrangören Easyfairs och blev ett miljonprojekt i samarbete med Sweden Green Building Council. När mässan arrangerades i slutet av september på Kistamässan var Pur-gruppen, Tarkett och Vattenfall huvudsponsorer.
– Det fick mig att rygga till när jag såg det. Arrangörerna hade verkligen inte kunnat välja sämre. De här företagen står för den totala motsatsen till eko, säger Cathrine Bülow.
Pur-gruppen är en förkortning av polyuretangruppen och har medlemsföretag som kemijättarna BASF, Bayer och Dow.
Polyuretan är ett plastämne som finns i nästan allt som vi har omkring oss – möbler, bilar, hus, skor, kylskåp. När polyuretan tillverkas eller förbränns frigörs bland annat isocyanater som är giftiga vid inandning. Vissa är cancerframkallande och giftiga för vattenlevande organismer. Polyuretan kan inte heller brytas ned utan finns kvar i tusentals år.
Farliga kemikalier
Den andra stora sponsorn Tarkett är en stor tillverkare av PVC-golv. Och även om Tarkett säger att företaget har bytt ut de hormonstörande ftalaterna i golven mot andra mjukgörare finns det flera miljöproblem kopplade till tillverkning och destruktion av plasten. Vid förbränning avges till exempel farliga kemikalier, saltsyra och dioxiner och Naturskyddsföreningens råd är att undvika PVC helt.
Tredje sponsorn Vattenfall har som bekant kritiserats hårt för sin kolbrytning i Tyskland. Det statliga bolagets brunkolskraftverk i Tyskland står för större utsläpp av koldioxid än hela Sverige sammantaget.
– De här företagen tillhör toppskiktet av miljövärstingar. Sweden Green Building Council spelar ett farligt spel när de släpper in dem. Men det är klart, det är de här företagen som har pengarna och det var de som betalade kalaset, säger Cathrine Bülow.
Sweden Green Building Council ska verka för grönt byggande samt för att utveckla miljö- och hållbarhetsarbetet i branschen och är en del av den internationella organisationen World Green Building Council. Föreningen godkände Pur-gruppen, Tarkett och Vattenfall som sponsorer till ekobyggmässan.
– Vi vill ha med alla i branschen som arbetar för att göra världen mer hållbar, men allt det som visades upp var inte ekologiskt, det håller jag med om, säger Bengt Wånggren, vd på Sweden Green Building Council.
Tror på gradvis förändring
Han vill inte säga att kraven på företagen har varit för lågt ställda för att få ställa ut under mässan.
– Vi tror på gradvis förändring. Om vi i alla våra certifieringar till exempel skulle kräva att byggnaderna inte skulle få påverka miljön överhuvudtaget så skulle tröskeln bli för hög och risken är att företagen inte skulle göra någonting istället, säger Bengt Wånggren.
Varför kallas mässan för ekobyggmässa om inte allt är ekologiskt?
– Det är det namnet vi har att gå på just nu. Det finns över hela världen. I till exempel London arrangeras Ecobuild en gång om året och de har ungefär samma upplägg som vi. Men det är inte vi som äger namnet, säger Bengt Wånggren.
Det gör istället samarbetspartnern Easyfair. De vill inte ändra på namnet och hänvisar tillbaka till Sweden Green Building Council.
– Vi är en arena för den industri som vill utveckla sina hållbara produkter. De kan vara i olika faser, en del har kommit långt och andra är bara i början. Men om de inte uppenbart förstör konceptet så varken kan eller vill vi säga nej till de som är medlemmar av Sweden Green Building Council, säger Björn Wengse, affärsutvecklare på Easyfairs.
Cathrine Bülow hoppas dock att reglerna ska skärpas inför nästa mässa eller att eko stryks ur namnet.
– Hur ska vi kunna veta vilka företag vi kan lita på om vad som helst får kallas eko? Att släppa in de här företagen på mässan är som att säga att hela grönsaksdisken är ekologisk bara för att några av grönsakerna är det, säger hon.