SJ har precis släppt sin nya reseguide SJ-resenärens lilla gröna. Det är en 188 sidor tjock bok i fickformat som listar resmål med miljöprofil i hela Sverige.
– Den är ett sätt att lyfta fram vårt hållbarhetsarbete. Sedan vill vi också lyfta fram resandet i Sverige på ett sätt som är hållbart och miljömässigt. Vi vill visa de pärlor folk inte känner till och vi vill att fler ska resa med tåget, säger Ulf Wallin, pr-ansvarig på SJ och initiativtagare till guiden.
Bad resenärerna tipsa
Sommaren 2013 utlyste SJ en tävling i sin tågtidning Kupé och bad resenärerna att skicka in sina bästa tips på resmål med miljöprofil. Över 400 bidrag kom in. I samarbete med Svanen, Medveten konsumtion och Naturens bästa valde SJ ut tipsen till guiden som är uppdelad landskapsvis.
– De ska ha en miljöprofil. Det behöver inte vara Svanenmärkt men man ska jobba efter en hållbar profil, som närodlat till exempel, säger Ulf Wallin.
SJ och samarbetsorganisationerna vaskade också fram de tio bästa tipsen och lät resenärerna rösta på sin favorit. Vann gjorde Äppelfabriken på Färingsö i Uppland. Till Ulf Wallins egna favoriter i guiden hör Mackmyra Whiskyby i Gävle, restaurang Salt & brygga i Malmö och Leva Kungslador utanför Visby på Gotland.
– Jag är gotlänning själv så det var mitt krav att ön skulle vara med trots att det inte går att åka tåg dit, säger Ulf Wallin.
Några tips ur guiden:
SKÅNE
Landskrona: Borsta-husens semesterby
• Svanenmärkt fiskeläge med anor från 1700-talet, på Öresundskusten. 68 modernt utrustade stugor i lummig parkmiljö, med småbåtshamn, fiskrökeri och vandringsleder i närheten.
SMÅLAND
Unnaryd: Bäckhästen
• Trädgårdskafé med stenugnsbakat, ekologiskt bröd och grönsaker från gården. Mer långväga varor som kaffe och choklad är fairtrademärkta. Gårdsbutiken säljer grönsaker och konsthantverk.
BOHUSLÄN
Grebbestad: Everts sjöbod
• Skärgårdstur med hummersafari, ostronprovning, makrillfiske och bad i tunna. Lokalt bryggd öl till salu i sjöboden. Samarbetar med svenska ekoturismföreningen och lokala fiskare.
VÄSTERGÖTLAND
Hällekis: Forshems gästgivaregård
• Restaurangens meny varierar efter säsong och lokalt utbud. Bland annat serveras viltkött från Kinnekulle och fisk från Vänern. Omnämnd i White Guide.
SÖDERMANLAND
Muskö: Drömgården
• Totalupplevelse i landsbyggd med en mängd aktiviteter i en miljö med hav, skog, ängar och betande djur. Närproducerad, ekologisk mat till salu.
DALARNA
Tällberg: Green hotel
• Hotell nära Siljan med personligt inredda rum, vissa med bastu och öppen spis. Restaurangen serverar lokalt producerad mat på bestämda klockslag.
JÄMTLAND
Klövsjö: Kullens gårdsmejeri
• Mejeri som tillverkar ost och yoghurt av mjölk från egna fjällkor och lantrasgetter. Gårdsbutiken säljer även andra lokala delikatesser.
NORRBOTTEN
Harads: Treehotel
• Hotell i högrest tallskog med utsikt över Luleälven. Trädhusen är miljövänligt byggda och hänger på höjder mellan fyra och sex meter. Ingång genom ramp, bro eller eldriven trappa.
LAPPLAND
Jukkasjärvi: Nutti Sami Siida
• Egna turer med rensläde och besök i traditionellt sameläger. Nils Torbjörn Nutti och Christina Pingis som driver verksamheten berättar om samekulturen. Traditionellt hantverk till salu i butik.