När nära 1 000 forskare, experter och världsledare får frågan hur de ser på risker för 2018 svarar 59 procent av dem att de tror att risken för olika typer av katastrofer har ökat jämfört med 2017. Bara 7 procent tror att risken har minskat.
Undersökningen presenteras i rapporten ”The global risks report” och utförs årligen av World economic forum. Rapporten visar att det som oroar experterna mest är problem kopplade till miljön.
– Naturkatastrofer som torka, översvämningar eller stormar kommer sannolikt att öka när planeten blir varmare och jorden upplever variation av vädermönster orakade av klimatförändringar, säger Michael Wilkins, chef för hållbara investeringar vid S&P Global Ratings, i ett pressmeddelande.
Miljön påverkar kreditkvalité
Wilkins menar att det inte bara är naturkatastroferna i sig som utgör en risk. Miljö- och klimatrisker påverkar även näringslivet, företagen pressas att göra andra värderingar utifrån klimatfaktorer och dessa värderingar påverkar i sin tur företagets kapacitet. De senaste två åren har det skett en märkbar förändring i hur företag hanterar miljöfrågan. Om företagen inte har ett tydligt hållbarhetstänk kan det påverka möjligheten att låna pengar, menar han.
– När den globala uppvärmningen fortsätter kan vi förvänta oss fler fall där miljö- och klimatriskfaktorerna är viktiga för kreditkvaliteten, säger han i pressmeddelandet.
Risk för konflikter
Av rapporten framgår också att de tillfrågade ser en ökad risk under 2018 att olika länder kommer att hamna i konflikt med varandra. 93 procent av de svarande säger att risken för politiska och ekonomiska konfrontationer har ökat och nästan 80 procent ser en ökad risk för krig. Det finns även en ökad risk för cyberattacker.
– Geopolitiska friktioner bidrar till en ökad risk för sofistikerade cyberattacker. Samtidigt blir företag allt mer beroende av teknik eftersom exponeringen mot internet ökar. Cyberhanteringen måste förbättras och företag och regeringar måste investera mycket mer i sitt skydd för sådana attacker för att vi inte ska få samma klyfta mellan ekonomiska och försäkrade förluster som vi ser när det inträffar en naturkatastrof, säger John Drzik, expert på globala digitala risker.
Totalt har rapporten listat 30 riskområden och kraftiga väderfenomen toppar listan.