BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Målet är att vi ska nå en förbrukning av 40 tunna plastbärkassar per person och år till 2025. Vi har ganska skakig statistik men bedömer att vi i dag gör av med 80. Vi hoppas att lägstapriset kan leda till en halvering men det finns ingen jättebra data på svenska konsumenters priskänslighet så vi är öppna för att priset kan behöva justeras, säger Sandra Backlund, Miljöekonom på Naturvårdsverket.
Satt av EU
Målet om 40 tunna kassar per år och person är satt av EU. Sverige skiljer sig från Frankrike eftersom det i våra butiker är betydligt vanligare med plastkassar av den tjockare varianten och de är inte ett lika stort problem. Dels återvinns de i viss utsträckning och dels återanvänder svenskarna dem som soppåsar vilket innebär att de åtminstone bränns upp med övriga sopor. Det främsta miljöproblemet är kassar som slängs i naturen och i Frankrike handlar det om åtta miljarder per år. Påsarna orsakar inte bara nedskräpning, de dödar också fåglar och fiskar.
– Ny forskning från Uppsala universitet från början av juni visar att småfisk föredrog plastpartiklar framför plankton som mat. Det är väldigt skrämmande, säger Cecilia Hedfors, sakkunnig om miljögifter på Naturskyddsföreningen.
Hon välkomnar en prishöjning på fem kronor.
– Vi tror det kan få kunderna att tänka en gång extra och innan man tar en ny påse och istället tar med sig en hemifrån.
Cecilia Hedfors menar att det inte är självklart att Sverige ska gå Frankrikes väg och förbjuda plastkassar. Det är nämligen mer resurskrävande att tillverka exempelvis papperspåsar.
– När det gäller förbud måste vi se vad som blir alternativet. Vi vill inte se plast i naturen för det orsakar stora problem men alternativen papperspåse eller tygpåse kräver mer resurser att tillverka. Vi brukar säga att den påsen som används flest gånger är den bästa oavsett material, förutsatt att den inte slängs i naturen då.
Isadora Wronski, projektledare på Greenpeace, kallar förslaget om prishöjning ”ett steg i rätt riktning”. Hon är också öppen till ett förbud likt det i Frankrike, på sikt.
– På sikt måste vi komma bort helt och hållet från ändliga fossilbaserade resurser. Det finns en rad olika länder och städer som nu börjar med olika typer av förbud. Man kan också lätt ta med sig ryggsäck i affären och vi löste ju problemet innan plastpåsar fanns, säger Isadora Wronski.
Mats Hedenström, näringspolitisk chef på branschorganisationen Svensk handel, tycker inte det är bra med ett fast lägstapris som ska gälla alla sorters plastkassar i alla sorters butiker.
– Vi är rätt tveksamma till att lägga ett fast explicit pris, men att ta betalt för bärkassar är vi positiva till. Det är en rimlig utveckling, man bör fundera och hur man via priset kan styra konsumenten till ett mer miljömedvetet val. Sedan ser det olika ut olika delar av handeln.
Siffror om plastpåsar
5
... kronor vill Naturvårdsverket att alla plastpåsar i alla sorters butiker ska kosta. I dag är priset två kronor i mataffärer och i exempelvis klädbutiker är de gratis.
18
... triljoner plastpåsar används i hela världen varje år. En triljon är en etta följd av 18 nollor.
80
... tunna plastbärkassar gör varje svensk av med årligen enligt uppskattningar från Naturvårdsverket. Den siffran ska vara 40 år 2025. Inräknat alla sorters plastpåsar gör svensken av med runt 300 stycken per person och år.
12
... miljarder tunnor olja används varje år för att tillverka plastpåsar runt om i världen.
20
... till 1 000 år. Så lång tid kan det ta för en plastpåse att brytas ned om den slängs i naturen. Även om påsen löses upp finns plasten kvar i form av partiklar.
94
... procent av alla sjöfåglar i Nordsjön har plast i sina magar. Undersökningar visar att småfisk i vissa fall föredrar plastpartiklar som föda framför plankton.