Alliansens miljöpolitik har, enligt Naturskyddsföreningens rapporter, lett till åtta förlorade år för miljön.
Vad kan Stefan Löfven göra för att undvika att göra samma misstag om han blir Sveriges nästa statsminister?
Dagens ETC har frågat fem experter.
1. ”Ställ krav på Vattenfall”
Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige:
– Löfven måste ta itu med Vattenfall, som idag släpper ut dubbelt så mycket koldioxid som Sverige. Dessutom vill de öppna fem nya brunkolsgruvor i Tyskland – när det kolet eldas upp motsvarar det ett utsläpp på 1,2 miljarder ton koldioxid, motsvarande 24 gånger Sveriges utsläpp. I ljuset av det bleknar all annan klimatpolitk. Om Vattenfall kan ställa om till 100 procent förnybar energi skulle det påverka både i Sverige och internationellt och den frågan ligger helt i regeringens händer. Att ställa krav på Vattenfalls omställning skulle ge Sverige en avgörande roll i att påverka utsläppen i EU och är helt nödvändigt för en trovärdig klimatpolitik.
2. ”Satsa på hållbar välfärd”
Johan Rockström, professor i miljövetenskap och chef för Stockholm resilience centre:
– Jag bedömer att det viktigaste Löfven kan göra är att placera miljö i centrum för en övergripande politik för hållbar välfärd. Ett konkret steg vore att radera miljö som regeringssektor och omvandla Miljödepartementet till ett departement för till exempel hållbar samhällsutveckling. På så sätt kan miljöpolitikens marginalisering brytas och istället utgöra den styrande ramen för ekonomi-, arbets-, handels- och framförallt utrikespolitiken. Miljöpolitiken måste finnas kvar, men på det här sättet kan den fungera som en styrning av finansdepartementet istället för tvärtom.
3. ”Utred alternativ till ständigt växande”
Pella Thiel, Omställningsnätverket:
– Löfven borde utreda hur en ekonomi som inte växer kan fungera och försöka hitta alternativ till ständigt växande. Varken jag eller Stefan Löfven har koll på hur det ska hanteras och jag tycker att det verkar som ekonomin faktiskt tänker sluta växa. Dessutom slukar växandet mer och mer av våra ekosystem. Trots det har vi ingen beredskap och väldigt svårt att tänka oss att det skulle kunna vara möjligt att det skulle avstanna – det är absolut värt att utreda.
4. ”Utred minskat bilåkande”
Martin Prieto Beaulieu, informationsansvarig för Gröna bilister:
– Transport är en sektor där miljöpåverkan ökar, där tycker jag att det är viktigt att ta fram politik som ser till helhetsbilden, alltså inte bara fokuserar på bilarna utan även tittar på bränslen och beteende. Jag vill se en tydlig och långsiktig politik som får folk att minska bilåkandet genom att se på hela frågan och lägga fokus på beteendeförändringar. Konkret tycker jag att det är viktigast att införa ett bonus-malussystem med registreringspremier eller -avgifter på nya bilar baserade på bilens energieffektivitet. Det vill alliansen göra till 2017, men vi menar att det bör vara klart senast den första januari 2016.
5. ”Genomför en grön skattereform”
Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen:
– Övergripande vill jag att Löfven ska våga pusha för blocköverskridande överenskommelser som kan bli stabila oavsett om regeringen byts i framtiden. Sedan tycker jag att han borde se över skattesystemet och genomföra en grön skattereform som på allvar bygger på principen om att förorenaren ska betala. Skatten ska vara hög för sådant vi inte vill ha och låg för sådant vi vill ha mer av. Sedan vill jag gärna att staten ska etablera en grön investeringsbank som kan stödja gröna innovationer och investeringar, så att staten kan bli mer aktiv i omställningsarbetet.