Sveriges Naturs chefredaktör Erik Halkjaer har arbetat i mediebranschen under lång tid och är van vid att artiklar, inte minst om kontroversiella frågor som kärnkraft och jakt, rör upp känslor. Han är också van vid att bli uppläxad av politiker och deras tjänstemän. Men i samband med att Sveriges natur i november publicerade en artikel med rubriken ”Regeringen bäddar för mer kärnkraft” utsattes han för påtryckningar på en helt ny nivå, berättar han i tidskriftens senaste nummer.
Miljö- och klimatministerns pressekreterare Niki Westerberg hörde efter publiceringen av sig till redaktionen och uttryckte att artikeln var ett ”lågvattenmärke”. Därefter skickade hon in en helt omarbetad artikel med flera långa kommentarer från statssekreterare Daniel Westlénom påstådda felaktigheter och krävde att ändringarna skulle införas. Detta trots att de inte kunnat peka på ett enda faktafel, enligt Erik Halkjaer.
– Det handlade främst om missnöje med olika ordval. Till saken hör att vi hade bett om en intervju med miljö- och klimatministern, men bara fått en kort skriftlig kommentar som vi publicerade. Efter att de skickat in sin omarbetade version erbjöd jag återigen en intervju, men fick inget svar, berättar han för Dagens ETC.
Duckar frågor
Nu kan Sveriges Natur avslöja att samma politiskt tillsatta statssekreterare som ägnade tid åt kommentera i den omarbetade artikeln äger aktier i flera bolag verksamma inom sektorer som hanterar frågor han själv jobbar med. Enligt tidningen, som också redovisat hela innehavet, handlar det bland annat om "bolag som producerar kärnkraft, som förser gruvor med produkter för att få ut mineraler och ståltillverkare som förser olje- och gasindustrin med pipelines för mer utvinning av fossil energi.”
Men inte heller om detta låter sig Daniel Westlén eller Romina Pourmokhtari intervjuas. Istället har pressekreteraren Niki Westerberg skickat en kort skriftlig kommentar till Sveriges Natur där hon påpekar att aktierna ska ha förvärvats innan Daniel Westlén blev statssekreterare.
– Svaret tyder på att de inte ser det här som ett problem. Men han har ju fortfarande kvar innehavet. Självklart är det problematiskt att den högsta politiska tjänstemannen under klimat- och miljöministern äger flera aktier i bolag verksamma inom branscher som han själv är med och fattar beslut om.
”Byggs upp en mur”
Precis som flera andra mediechefer är Erik Halkjaer bekymrad över det som tycks vara en medveten strategi inom regeringskansliet: att ducka kritiska frågor från journalister eller enbart svara kort via mejl genom presstjänsten. Han säger att agerandet från klimat- och miljöministerns stab ger intryck av att de sitter på en berättelse om hur de vill komma till rätta med den globala upphettningen.
– Men hittills har de inte lyckats förklara den så att människor förstår, och då genererar det fler granskningar. Jag tror det skulle bli enklare och spara arbetstid för alla om de började prata mer med medier. Istället byggs det nu upp en mur mellan makten och granskarna som inte är bra för det öppna demokratiska samtalet.
Dagens ETC har sökt statssekreterare Daniel Westlén men han har inte återkommit med svar på frågorna.